Чумата прогони дивите прасета (ВИЖТЕ КЪДЕ)
3

Останаха само 40 000 животни, толкова са и ловците, които ще ги стрелят

Чумата прогони дивите прасета (ВИЖТЕ КЪДЕ)

Троянските авджии с празни ръце, в Кюстендил и Благоевград удрят джакпота

Чумата прогони дивите прасета от Североизточна България към Западна и Югозападна. Това каза пред „Телеграф“ Иван Маринов, ръководител на Софийско ловно-рибарско сдружение-юг, две седмици преди очаквания старт на груповия лов на дива свиня на 2 октомври.

Миналия ловен сезон показа, че в Североизточна България положението е най-зле. Засегнати са и други територии в Северна България. Ловното сдружение в Троян например, преди да настъпи чумата, е отстрелвало по над 1000 прасета на сезон. Миналата година троянските авджии успели да гръмнат само около 30 животни.

От миграцията на прасетата обаче ще останат доволни дружинките в южната и особено много в югозападната част на страната. Популацията се е увеличила най-много на територията на Смолян, Кърджали, Благоевград и Кюстендил, сочат данни на Агенцията по горите. На някои места там години наред прасета почти не се мяркали. Изведнъж миналия сезон авджиите направо ударили джакпота.

Нагоре

В Кърджали миналата година отстрелът се бил повишил многократно заради миграцията на животните. Дружинки, които преди са отстрелвали по 2-3 прасета за целия сезон, изведнъж се хвалят, че на мушката им попаднали 60-70 животни.

Никой не може да обясни инстинкта, който кара дивите свине да бягат от чумата, каза Иван Маринов. Ловците обаче знаят, че ако прасетата видят умряло от АЧС животно, те бягат и изобщо не го доближават.

По прогнози на Маринов най-малко 40 000 ловци ще нарамят пушки и ще излязат на лов за диви прасета на 2 октомври. Справка на „Телеграф“ сочи, че предишни години броят им е стигал до 60 000. Според самите ловци със сигурност ще има някакъв отлив заради намаляването на популацията на дива свиня. Ако допреди на територията на страната имаше към 100 000 прасета, чумата и засиленитя острел с цел справяне с болестта са стопили популацията вече до около 40 000 животни.

Запалените ловджии обаче със сигурност ще излязат на лов - било за хищници, било като гости на други дружинки, на чиято територия има повече прасета, смята Иван Маринов.

На някои места пък авджии заявяват, че ще излязат на ловен излет повече заради курбана, отколкото заради прасетата.

Курбан

На 2 октомври, когато реално ще започне разрешеният лов на диви прасета, ще излезем само за да хапнем от традиционния курбан и заради разходката на чист въздух, споделят дългогодишни авджии от Стара Загора и региона. По думите им африканската чума и масовият отстрел през последните две години са намалили популацията с над 40 на сто, имало терени, където през последните 5-6 месеца не се срещала и следа от животните. Най-скръбно е по Стара планина, някогашните стада от диви прасета са вече спомен. Малко по-добре стои ситуацията в равнината, но и там чумата взе своя „данък“, обясняват ловци с по три-четири десетилетия активен стаж. На пръсти се броят късметлиите, които миналия сезон са отстреляли по някой и друг приплод, за тях обаче ловът е не само тръпката от стрелбата, но и начин на здравословен живот.

Приплоди

В Търновско ловците и този ловен сезон ще продължат да си ходят на лов за диви прасета, както и предишните години. Според някои от тях миналата година е била почти нулева откъм този дивеч, но се надяват сега вече да има увеличаване на популацията с малки едногодишни прасенца, към които щели да се насочат поради липсата на по-големи диви свине и глигани. "Излизаме за прасета, пък като няма прасета, каквото има, това ще бием", къде на шега, къде сериозно каза един от авджиите.

За прасе в Шуменско избират Върбишкия Балкан. Популацията на дива свиня в Шуменска област е силно намаляла и на практика из ловните полета около Шумен, северните общини извън ловно стопанство Паламара, Нови пазар и Смядово прасетата са рядкост. Ловци обаче се канят да ловуват във Върбишкия Балкан. По време на излети без оръжие ловци попадали на голям брой прасета и откривали следи от присъствието им в горите около Върбица.

За разлика от други региона в Кюстендилско популацията на диви свине е добра, няма и чума.

Наслука

Над 2200 авджии ще открият груповия лов на дива свиня на 2 октомври, обяви председателят на Ловно-рибарско дружество „Елен“ в Кюстендил Венко Калинчев. Ловците са в пълна готовност и по традиция очакват с нетърпение старта на сезона. „Ловът е разрешен два дни в седмица (събота и неделя), както и на официални празници. За щастие при нас популацията на дива свиня е добра, нямаме и африканска чума по свинете. Много от дивеча в други региони е засегнат, при нас обаче не стои този проблем“, обясни още Калинчев.

Дивите свине в Пловдивско също са оцелели от африканската чума и ще бъдат ловувани от 2 октомври. Това съобщи дългогодишният ловец и член на ръководството на Ловното сдружение „Съединение“ в град Съединение Гено Чобанов.

„Не навсякъде са изчезнали дивите свине. Има райони, където наистина ги няма. Но има райони, в които не е минавала африканската чума и популацията си стои. Там има още прасета. Един от тези райони е нашият - община Съединение. Не е минавала оттук чумата и имаме прасета, срещат се по оризища, пасища, по гората край Найден Герово, Правище, Церетелево“, обясни той. В първата събота на октомври ловната дружинка е предвидила първо лов на патица и после ще прави хайка за хищник - чакали, лисици, язовци, и за диво прасе. По думите на Гено Чобанов популацията на чакала отново е много голяма.

Ловува се само два дни седмично

Тази година броят на ловните излети за групов лов на дива свиня са редуцирани от 3 на 2 дни седмично. Това се прави по предложение на ловната общност с цел запазване на този вид дивеч в райони, където числеността е под биологичния минимум вследствие загубите, причинени от АЧС, обясниха от Агенцията по горите.

Оттам признават, че с оглед на това, че в много ловностопански райони дивата свиня е с изключително ниска численост, се очаква намаляване на интереса и ентусиазма на ловците за провеждане на групов лов на дива свиня.

Броят на заверилите ловци за 2021 г. е 125 338, но трудно би могла да бъде дадена прогноза относно броя на хората, които ще ловуват посредством групов лов на дива свиня. Определено може да се отбележи, че с намаляването на популацията на вида за в бъдеще ще намалява и броят на ловците, които практикуват този начин на лов.

По темата работиха: София Симеонова, Христо Христов, Иван Първанов, Красимир Крумов, Северина Димитрова, Нели Колева

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.