Чумата отнесе 260 животни от рядка порода

Чумата отнесе 260 животни от рядка порода

260 животни от породата източнобалканска свиня са мъртви, съобщи председателят на асоциацията, занимаваща се с развъждането й, Радостина Донева пред БНР. Общата бройка на живите е около 3000.

"Вече има три огнища в стада на източнобалкански свине - две в гр. Смядово и едно в с. Веселиново, последното е от преди няколко дни“, каза Донева. Тя изрази подозрения, че заразяването е умишлено. „Не го изключвам този вариант - двете стопанства са били достатъчно близо - ако не беше умишлено заразяването, второто стадо щеше да прояви клиничните знаци доста по-рано - има един период във времето, който ме навежда на мисълта, че нещо се е случило“, допълни Донева.

По думите й стопаните в трите области - Варна, Шумен и Бургас - нямат практическа възможност да реализират продукцията си, което би могло да ги доведе до фалит. „Стопаните чакат нечие благоволение - те са на колене“, заяви Донева. Двете лицензирани кланици отказват да заколят прасетата, а Агенцията по храните забрани всички свине да се отглеждат на свободна паша.

„Отправила съм запитване към новия шеф на БАБХ Паскал Желязков, а сме помолили държавата да реши казуса с терените за паша, тоест в тези области да се обособят подходящи терени, които да се заградят и при тях да няма кръстосване на пътищата на различните видове - но до момента няма адекватно решение“, каза още Донева. От друга страна, породата следва да бъде отглеждана на открито, а в сега тя е затворена, което може да доведе до агресия и дори риск от други болести.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.