0

Т рети случай на заразено с чума стадо източнобалкански свине откриха в района на Смядово.

Трети случай на заразено с чума стадо източнобалкански свине откриха в района на Смядово.

Заради заразата животните трябваше да бъдат избити, съобщи „Агроновините”.
Последният случай е със стадото на свиневъда Бончо Бенев.
Заповед
Със заповед на директора на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков е определена трикилометрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат урбанизираната територия на Смядово и землищата на селата Александрово и Риш в общ. Смядово, селата Златар, Мокреш, Драгоево и Суха река в общ. Велики Преслав.
В района традиционно се отглежда най-ценната българска порода черни прасета. Тя е уникална за страната ни и една от най-старите в Европа. Оформена е преди около 2500 г. под влиянието на естествения подбор.


Традиция
Източнобалканската свиня по традиция се отглежда пасищно в широколистните гори в Източна Стара планина и Странджа, които са богати на жълъди, билки, гъби, трюфели и горски плодове. Месото им традиционно е с различен вкус от това на индустриално отглежданите и на дивите свине. Има мраморна структура и е богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини.
Породата е застрашена от изчезване и у нас се развъждат едва около 3000 животни. 500 от тях се гледат пасищно в община Смядово. Заради чумата има опасност тази порода да бъде загубена завинаги.