Чукче - левче направо в джоба

Чукче - левче направо в джоба

Още по време на соца, когато калниците на колите бяха изцяло от метал, тенекеджиите в сервизите бяха сред най-богатите хора по тогавашните стандарти. Като виц се говореше, че за изправяне на изкривена ламарина на личното возило вземаха едва ли не по левче за всеки удар с чука. Направо в джоба, разбира се.

В последните 30 години традициите се запазиха и доразвиха. Според статистиката на една от работодателските организации 70% от автосервизите са в сивата икономика. Интересното в случая е и това, че те много трудно могат да бъдат проверени за неспазване на трудовото законодателство именно защото са незаконни. На практика тях ги има в материалния свят, но начините да бъдат инспектирани са сведени почти до нула. Така е и в малките населени места, където я е останал един майстор да оправя коли, я - не. Дори да има начин, никой не би тръгнал да го проверява, защото после ще трябва да вика пътна помощ да му тегли разваленото 30-годишно возило до най-близкия автосервиз.

Сред рекордьорите по недекларирани плащания са и в строителството. Работодателите от отрасъла успяха да издействат всички градежи над 100 квадрата РЗП да се изпълняват само от регистрирани фирми, но това едва ли променя нещата с нелегалното наемане. Всеки решил да строи къща разбира, че работниците са основно от гетата и предприемачът се е пазарил не с тях директно, а с неформалния тартор на съответната махала. При това положение за какви трудови договори и осигуровки може да се говори? За това не е чудно защо, когато тръгне проверка на някой строеж изведнъж 90% от бачкерите побягват, сякаш е обявена въздушна тревога. Останалите на обекта се кълнат, че не знаят кой е шефът, а книжата на техническия ръководител се оказват изядени от плъховете и тепърва трябва да се ходи до офиса да се носят нови. Освен това работещите на по-малките строежи, дори насред големите градове, нерядко са без каски и други предпазни средства.

Сивата пелена на нелегалния труд е разпростряла пипалата си и по хотели и кръчми. Там също делът на наетите без договор е висок, както и в земеделието. Преди време обаче на фермерите им бе дадена възможност да наемат аргатите и на еднодневни договори за кампанията по прибиране на реколтата.

Всички обаче опира пак и до манталитета ни и липсата на мисъл за бъдещето. При ниското ниво на доходите всеки гледа да вземе някой лев повече сега, но не се замисля за старините. Или може би се надява да удари джакпота от тотото и да няма нужда да се надява на мизерната пенсия. Щастливците от игрите на късмета обаче са единици, а бедните пенсионери - милиони. На много от нас обаче тази подробност убягва и 30 години след т. нар. промяна все още не сме се научили да отстояваме социалните си права, а предпочитаме да се спасяваме поединично. Най-често ходим на гурбет в богатите държави. Там стандартът на живот е висок и пенсионерите не ровят по кофите за боклук именно, защото там знаят как да защитават интересите си и го правят винаги, когато се наложи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.