Чуждите туристи само с 1% по-малко

Чуждите туристи само с 1% по-малко

3000 клиенти на “Томас Кук” у нас все още чакат да бъдат прибрани

Едва 1% е спадът в броя на чуждестранните туристи, посетили България за периода юни-август 2019 г. спрямо година по-рано, когато бе отчетен рекорден брой посещения. През това лято страната ни е била посетена от 4 млн. и 400 хил. чужденци, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

От началото на годината до август визитите на чужденци са над 6 млн. и 800 хил. Това е с едва 0.6% по-ниско в сравнение със същия период през 2018 г. Туристическият министър коментира и резултатите за родния туризъм от фалита на най-стария туроператор “Томас Кук”. Ангелкова поясни, че в момента между 2500-3000 туристи все още чакат да бъдат прибрани и ще бъдат извозени тази седмица.

“Всеки ден получаваме данни колко туристи са били прибрани като

няма оплаквания нито от тях, нито от хотелиерите


- всичко върви спокойно и както трябва да бъде”, увери Ангелкова. По отношение на това в какъв размер ще са загубите за частния бизнес, ресорният министър отговори, че все още е рано да се правят такива прогнози. “За нас е важно въпросните резервации да бъдат пренасочени към други туроператори, които функционират на българския пазар, а те не са малко”, каза още Ангелкова. На въпрос на “Монитор” дали има отменени резервации на чужденци за бъдещи периоди, туристическият министър отговори, че такава информация не е постъпвала в министерството. “Рано е да насочваме вниманието към песимистична картина за 2020 г.”, коментира Ангелкова. Тя призова да не се създава негативна истерия за туризма, както стана този юни по отношение на летния сезон. “Нека не започваме с черните краски колко много хора са се отказали, защото няма такова нещо”, завърши министърът.

Във връзка с груповия иск и дали има срокове за него, от министерството поясниха, че

все още се чака информация от засегнатите страни,

тъй като не всички са подали такава. Сега е важно да се следят различните срокове, за да не се изпуснат, а министерството ще съдейства максимално на бизнеса като се улеснят процесите.

Днес в София се проведе конференция, посветена на културния туризъм у нас и как може той да бъде стимулиран, без това да окаже негативно влияние върху опазването на културно-историческото наследство на България. По време на събитието присъства и Нейно Кралско Височество принцеса Дана Фирас от Йордания, която е и президент на правителствената организация “Петра Нешънъл Тръст”, работеща в областта на културното наследство. По предложение на принцесата, от туристическото министерство изразиха готовност да започнат работа по пилотен проект за обучаване на най-малките за важността на културно-историческото наследство и неговото опазване. “Изключително важно е да създаваме чувството у нас самите да опазваме това наследство и така да продължим неговата устойчивост и тази на туризма”, коментира Ангелкова. През рекордната 2018 г., когато България бе посетена от 9 млн. и 200 хил. чуждестранни туристи, 5 млн. туристи са дошли с цел културен туризъм. В повечето случаи той е бил комбиниран с морски, зимен или спа.

Над 1 млн. и 200 хил. посещения са имали пък музеите у нас

или това е над 13% ръст на посещаемостта. Във всички 59 обекта от 9-те културно-исторически дестинации пък има ръст на посещенията от над 50% вследствие на включването им към маршрути. Затова и предстои изграждането на нови културни маршрути в Дунавския регион. Пилотният проект за обучаване на децата пък, който все още е в началото на преговорите, ще бъде създаден на база на опита на Йордания. “В момента говорим единствено за създаването на рамки на концепцията - необходима е много работа преди проектът да се осъществи”, коментира йорданската принцеса като изрази надежда, че може да се разработи модел между двете страни, с който да се развие културният туризъм, но да се запази и наследстворо. В Йордания програмата е част от извънучебните занятия на учениците като е разработена така, че да може да се адаптира към местната култура и находки. Тя започва при децата от 7-годишна възраст до навършени 20 години като работата е разпределена по възрастови групи. Зад уроците стоят общо 36 плана за тяхното преподаване.

“България е изключително богата на културно-историческо наследство - подобно на Йордания, тук има куп свидетелства за това, следи от цивилизации от различни епохи и това прави България уникална като дестинация”, каза още Нейно Кралско Височество принцеса Дана Фирас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.