Чуждите компании търсят офиси с височина поне 3 м

Чуждите компании търсят офиси с височина поне 3 м

Предпочитат зони с осигурен подземен транспорта

Чуждите компании търсят офиси с височина поне 3 м и помещенията да са с огромни прозорци. Това стана ясно по време на церемонията за първа копка за строеж на нова сграда от кантори от клас „А“ в промишлената зона на столичния кв. „Хадилника“.

Освен това големите чужди фирми предпочитат зони с осигурен подземен транспорт. Според Таня Косева-Бошова, председател на Асоциацията на собствениците на офис сгради, при избора на локация те анализират възможностите във всички райони на София - мащабът на града го позволява. „Преди 10 години бул. „Цариградско шосе“ започна да се развива като най-активната офис зона на столицата, а сега след разширението на метрото и трансформацията на индустриалните заводи в район „Лозенец“, в София

се оформи най-новата бизнес дестинация в кв. „Хладилника“.


Става дума за бившата промишлена зона в тази част на столицата и района около зоопарка на града, която постепенно се превръща зоната в предпочитано място за живеене и работа. По думите на Косева-Бошова, големите компании все повече се съобразяват с желанията и нагласите на служителите си за местоположението на работното място. Тя смята още, че съревнованието за квалифицирани специалисти е причина за все по-високите критерии и изисквания на компаниите в избора на сграда. Мястото, което обитават, трябва да кореспондира с духа и ценностите на компанията, с които служителите да се асоциират. „Други важни аргументи за решението в коя сграда да се разположи офисът на една компания са репутацията на инвеститора, професионалният опит и финансовата обезпеченост, които гарантират качественото завършване на обекта“, добави тя.

Кошова-Бошова каза още, че бизнесът с недвижими имоти традиционно привлича интереса на хора със свободен капитал, защото привидно дава възможности за висока доходност с нисък риск. Тя припомни обаче кризата през 2008 г., която показа, че високата възвращаемост не е гарантирана. „С развитието на пазара, ставаме свидетели на нов тип вложения - дялово участие в компании, управлявани от хора с дългогодишен професионален опит в сектора“, добави тя.

Проучване на пазара показва, че интересът към луксозния клас офиси се запазва, като

активността на наемателите е по-висока през второто


полугодие. До края на 2019 се очаква да бъдат отдадени над 150 000 кв. м. Основен двигател, задаващ и нови стандарти в проектирането и изграждането на офис сгради са разрастването на компаниите, консолидацията на глобалните фирми както и навлизането на нови компании в България. Запитванията към проектите с отлична локация и изключителни технически параметри стартират още в начален етап на тяхното изграждане.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.