Европейските автобусни превозвачи няма да возят пътници у нас без разрешение на местните власти. Решението е на Европейския парламент по предложените промени на общите правила за достъп до международния пазар на автобусни превози.

Родните превозвачи коментираха пред „Монитор“, че решението е справедливо. Законодателното предложение засяга

либерализирането на автобусния транспорт

включващ градски, междуградски и международен превоз на пътници. Перспективата за промени, известни като втория „Пакет за мобилност“, предизвика опасения от бъдещи фалити у родните превозвачи, защото външната конкуренция ще наруши координацията между областните, общинските и републиканската транспортни схеми, което ще доведе до отлив на пасажери от родните автобуси.

Европейският парламент гласува за това всяка държава сама да решава до каква степен да се либерализира нейният пазар на автобусни превози. С гласуването от миналата седмица е въведена и възможността

за контрол и прекратяване или отнемане на разрешителното

Така, в случай че редовна международна автобусна услуга е компрометирала икономическото равновесие на договор за обществена услуга поради извънредни причини, които не са могли да бъдат предвидени към момента на издаване на разрешителното, може да бъде прекратено временно или да се отнеме разрешителното за предоставяне на услуга.

Като допълнителни гаранции за недопускане на нелоялна конкуренция са приети текстове, чрез които се изисква превозвачът да има задължението да се регистрира в държавата членка преди започване на осъществяване на дейността.

Синдикати и превозвачи водят активен диалог

през последните седмици, научи „Монитор“. Една от бъдещите мерки за подобряване на условията за работа на шофьорите е подписването на колективен трудов договор. Но браншът очаква първо помощ от държавата, за да бъде преустановен нелегалният превоз на пътници. Заедно с управляващите вече се подготвя пътна карта за належащите проблеми. От друга страна властта иска всички превозвачи да бъдат регистрирани по ДДС, промените финансовият министър Владислав Горанов обеща скоро да бъдат внесени.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Приемат заявления за помощи за заклани прасета

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка и констатирани огнища в страната на болестта Африканска чума по свинете, от Областна администрация в Пазарджик дадоха указания към кметовете на общини как ще бъдат подпомогнати стопаните на прасета от т.нар.“заден двор“, които бяха принудени да ги заколят в 20-километровата санитарна зона. 

Между 6500-6600 евро е цената на килограм БГ розово масло

Масово цените, на които се продава на международните пазари българското лавандулово масло, са 95 лева на килограм и между 6500-6600 евро за килограм розовото масло. Ценовите нива на една от емблемите на България на световните козметични пазари на практика се върна на нивата си от преди 5 години, съобщава DarikNews.bg.

Предупреждават за фалшиви данъчни инспектори

Поради засиления контрол в Добрич и Северното Черноморие за спазване на данъчното и осигурителното законодателство, от офиса на НАП в Добрич предупреждават търговците да  внимават за мними данъчни инспектори. От  приходната агенция напомнят, че служителите на НАП винаги се легитимират със служебната си карта при извършване на проверка, която е отпечатана на хартия и е защитена с воден знак.