Чужди превозвачи няма да возят пътници без разрешение

Чужди превозвачи няма да возят пътници без разрешение

Обмислят колективен трудов договор за шофьорите

Европейските автобусни превозвачи няма да возят пътници у нас без разрешение на местните власти. Решението е на Европейския парламент по предложените промени на общите правила за достъп до международния пазар на автобусни превози.

Родните превозвачи коментираха пред „Монитор“, че решението е справедливо. Законодателното предложение засяга

либерализирането на автобусния транспорт

включващ градски, междуградски и международен превоз на пътници. Перспективата за промени, известни като втория „Пакет за мобилност“, предизвика опасения от бъдещи фалити у родните превозвачи, защото външната конкуренция ще наруши координацията между областните, общинските и републиканската транспортни схеми, което ще доведе до отлив на пасажери от родните автобуси.

Европейският парламент гласува за това всяка държава сама да решава до каква степен да се либерализира нейният пазар на автобусни превози. С гласуването от миналата седмица е въведена и възможността

за контрол и прекратяване или отнемане на разрешителното

Така, в случай че редовна международна автобусна услуга е компрометирала икономическото равновесие на договор за обществена услуга поради извънредни причини, които не са могли да бъдат предвидени към момента на издаване на разрешителното, може да бъде прекратено временно или да се отнеме разрешителното за предоставяне на услуга.

Като допълнителни гаранции за недопускане на нелоялна конкуренция са приети текстове, чрез които се изисква превозвачът да има задължението да се регистрира в държавата членка преди започване на осъществяване на дейността.

Синдикати и превозвачи водят активен диалог

през последните седмици, научи „Монитор“. Една от бъдещите мерки за подобряване на условията за работа на шофьорите е подписването на колективен трудов договор. Но браншът очаква първо помощ от държавата, за да бъде преустановен нелегалният превоз на пътници. Заедно с управляващите вече се подготвя пътна карта за належащите проблеми. От друга страна властта иска всички превозвачи да бъдат регистрирани по ДДС, промените финансовият министър Владислав Горанов обеща скоро да бъдат внесени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.