Чуждестранни учени влизат в новия научен институт на СУ

Чуждестранни учени влизат в новия научен институт на СУ

В структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде разкрит Институт за научни изследвания в областта на компютърните науки в структурата. Той ще работи в сътрудничество с международно утвърдени изследователи. След решение на Академичния съвет на вуза, те ще могат да участват и в органите му за управление, става ясно от проекта за разкриване на новото звено.

В Института ще се провеждат научни изследвания в множество направления на компютърните науки, сред които изкуствен интелект, софтуерна сигурност, адаптиращи се софтуерни системи и др. Откриването на му ще насърчи работата по научноизследователски проекти, в т.ч. и проекти с чуждестранни партньори, ще се повишат обемът и качеството на научните разработки, ще се създават нови научни знания и приложими научни продукти, пише в мотивите си за разкриването му просветният министър Красимир Вълчев. В него ще се обучават докторанти и подготвят млади учени в областта на компютърните науки и интердисциплинарните изследвания.

Очаква се в института през 2021 г. да работят общо 39 души, от които 5 професори и учени със срочна заетост, 19 докторанти, постдокторанти и стажанти и 15 в администрацията и управлението. Предвижда се постепенно увеличаване на заетите лица, като през 2030 г. в звеното се прогнозира да работят общо над 170 души.

Дейността на института ще се финансира от разчетените средства за наука в централния бюджет, бюджета на висшето училище, от участие в национални и международни проекти и програми, от изпълнението на консултантски проекти и реализацията на създадени от него научни резултати и др

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.