Чужденци, обучаващи се у нас, остават да работят без виза

Чужденци, обучаващи се у нас, остават да работят без виза

Сезонни работници от трети страни с разрешение на всеки 12 месеца

Студентите - граждани на трети страни, които завършват образованието си в Република България, ще могат да продължат да работят в страната, без да е необходимо да напускат нейната територия с цел издаване на виза за дългосрочно пребиваване. Това предвиждат промени в Закона за чужденците, които депутатите приеха на второ четене.

С поправките се цели и да се улеснят условията за пътуване на добросъвестни и редовнo пътуващи лица. Така, например, се създава възможност

виза за краткосрочно пребиваване да бъде издадена за многократно влизане

и със срок за 5 години, когато чужденецът има валиден пътен документ, обосновал е целта и условията на планирания престой и това, че разполага с достатъчно средства както за своята издръжка, така и за завръщането си в страната по произход.

Също така, чужденец може да получи разрешение за продължително пребиваване с цел заетост като сезонен работник, когато отговаря на условията за получаване на достъп до пазара на труда и притежава виза. Към момента на кандидатстване лицето трябва да пребивава извън България.

Разрешението се издава на всеки 12 месеца за срока на трудовия договор,

но не по-малко от 90 дни и не повече от 9 месеца. То може да бъде удължено еднократно в рамките на 9 месеца при продължаване на трудовия договор при същия работодател или при смяна на работодателя.

За работа тип „Синя карта на ЕС”,

когато става дума за упражняване на висококвалифицирана заетост, се издава разрешение за пребиваване за срок до 4 години.  Когато срокът на трудовия договор е по-кратък, разрешението се издава за срока на договора, удължен с три месеца, като е възможно то да бъде подновено при наличие на основания за това. Позволява се и пребиваването на семейството на притежателя на т.нар. Синя карта.

Предвижда се отнемане или отказ за подновяване на разрешението, когато притежателят на „Синя карта на ЕС” не е спазил изисквания или пък е ползвал правата си, но не е започнал работа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.