Човекът Аскеер Милен Миланов представя книга за живота си в театъра (СНИМКИ)
5

Човекът Аскеер Милен Миланов представя книга за живота си в театъра (СНИМКИ)

Милен Миланов – актьор, съучредител и дългогодишен председател на фондация „Академия Аскеер“, ще представи утре от 18.00 ч. на сцена-клуб „МаксиМ“ в театър „Българска армия“ книгата си „Градината с кринове“. Съставители на тома, реализиран от издателство „Изток-Запад“, са проф. д.ф.н. Георги Каприев и доц. д-р Юрий Дачев.

Книгата съдържа няколко раздела, повдигна завесата за „Монитор“ Юрий Дачев: литературни есета, писани от самия Миланов; негови интервюта през годините; множество материали и спомени, свързани с работата на фондация „А`Аскеер“; изказвания за автора от негови колеги и приятели... Включени са текстове на проф. д.ф.н. Ивайло Знеполски, проф. д.н. Пламен Дойнов, доц. д-р Георги Лозанов, д-р Митко Новков, Георги Господинов, Иван Теофилов, Асен Шопов, Диана Добрева, Илка Зафирова, Александър Секулов, Владимир Зарев, Федя Филкова и др.

„…Това е нашата градина с кринове, които полагаме като пред олтар ведно с нашите страсти, любов, копнежи и нашата устременост…“, поетично описва театралното си битие Милен Миланов. „В книгите за хората на театъра често пъти театралността бива засилена: като в споделеното от „главния герой“, така и в отраженията в приятелските очи. Друго усещане остава тази книга. Талантливото сценично присъствие и емоционалните отгласи са неотделими от мисълта за българския театър – напрегнатата, загрижена, насочена в различни посоки… В това отношение книгата оглежда Милен Миланов „вярно с оригинала“ и в убедителна цялост. Доколкото, разбира се, това е възможно при един питащ и питащ се, немирясващ и изненадващ човек. Ценно е написаното, скъпо ми е непрочетеното у Милен“, споделя съставителят на изданието Юрий Дачев. „Такива широко скроени и отворени към света хора са рядкост не само по тукашните ширини. Никога не съм бил фамилиарно близък с него..., но винаги знам, че някъде, обвит в струйка тютюнев дим и заобиколен от книги или от хора, на които развълнувано обяснява нещо, Милен вече има идеи за сто нови неща“, категоричен е писателят Георги Господинов и пита автора: „Милене..., как успяваш всяко нещо, което направиш, да стане събитие?“.

Що се отнася до предстоящото събитие, премиерата на книгата „Милен Миланов: Градината с криновете“ ще се състои при стриктно спазване на всички последни противоепидемични изисквания.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.