0

И ма опасност да задлъжнеем с бюджет 2022. Това коментира пред бТВ депутатът от ДПС Петър Чобанов. По думите му в момента имаме повече приходи благодарение на инфлацията. Според него очакванията са тази година да наблюдаваме двуцифрена инфлация. 

Има опасност да задлъжнеем с бюджет 2022. Това коментира пред бТВ депутатът от ДПС Петър Чобанов. По думите му в момента имаме повече приходи благодарение на инфлацията. Според него очакванията са тази година да наблюдаваме двуцифрена инфлация. 

Тази инфлация е добре за бюджета – носи повече приходи и бюджетът тази година може да си позволи повече разходи. Но, когато следващите години инфлацията спадне, тези приходи ще намалеят, естествено, а разходите, когато са стигнали едно високо ниво, не са гъвкави в обратната посока – надолу. Това означава по-големи дефицити в бъдеще и по-големи дългове. Те и сега не са малки. За трите години от 2022 до 2024 г. са предвидени 16 милиарда увеличение на дълга, което изобщо не е малко, коментира Чобанов.

Дали това ще бъде бюджет на растежа, ще разберем, когато той се изпълни, заяви Чобанов. И допълни: „Като цяло в момента се оформя консенсус, че прогнозата на управляващите за икономическия растеж е висока. 4,8% трудно могат да бъдат постигнати. И Европейската комисия, и БНБ и Институтът по икономика и политики към УНСС се движим около 3,5 до 3,7% растеж, каза финансовият експерт.

Той коментира и че парите по европейските програми тази година няма да дойдат нито по оперативните програми, нито по Плана за възстановяване.

Чобанов коментира и внесените от ДПС законопроекти за премахване на т.нар. „златните паспорти“ и за пълна проверка на всяко едно инвестиционно гражданство. "Ние ще продължим да настояваме да излезе наяве истината и да се види, че ролята на ДПС всъщност е да осветли този порочен механизъм", каза доц. Чобанов. Той припомни, че именно ДПС е била от 2013 г. до днес против този инструмент.  Според него трябва да се провери дали наистина има инвестиции изобщо", каза той.