Членове на ВСС: КС да реши дали сме прави за искането на правосъдния министър

Членове на ВСС: КС да реши дали сме прави за искането на правосъдния министър

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и членът на съвета Вероника Имова коментираха изказванията на някои народни представители по повод решението на ВСС, че не е допустимо искането на правосъдния министър за започване на процедура за прекратяване мандата на главния прокурор.

Магдалинчев отбеляза, че някои изказвания са звучали така: "Или отстранявате главния прокурор, или си отивате". "Е, предпочитам да си отида вместо така да се поставят ултимативно нещата", каза лицето на ВСС.

Той отбеляза още, че съдебната система винаги е подхождала с уважение, сдържаност и толерантност към изпълнителната и законодателната власт, и продължава да го прави. "Необходимо е такова уважение и от страна на другите власти. Ако преценяват, народните представители, че трябва да предприемат действия по промяна на Конституцията или закона, да го направят", каза още Магдалинчев. И добави, че не трябва да се мисли, че ВСС е решил с цената на всичко да си изкара мандата.

По думите му, това, че предложението на министъра на правосъдието до ВСС не е получило желания от него резултат, не означава непременно, че той е прав, а ВСС, че не е прав в своята преценка.

"Ние ще бъдем доволни, ако Конституционният съд бъде сезиран и се произнесе по искането на изпълнителната и законодателната власт", каза още Магдалинчев във връзка с въпроса какви са правомощията на министъра на правосъдието и може ли да иска отстраняване на главния прокурор.

Bepoникa Имoвa пък заяви, че е приела коментарите на някои депутати като лична обида, особено тези за липса на професионални и морални качества членове на съвета. "Обидни са репликите, че не сме поели въжето, което ни е дал правосъдният министър. Предложението му нямаше юридическа стойност", коментира Вероника Имова, която също е избрана от Народното събрание за член на ВСС. Тя се обяви против закриването на специализираното правосъдие, но предвид политическата воля за това призова парламента да помисли добре за висящите дела, специализацията да се запази по някакъв начин, например чрез специализирани отделения към СГС.

Магдалинчев също защити Специализираната прокуратура и съд, като даде пример докладите по механизма за сътрудничество и проверка, ежегодно правени от ЕК. В тях се давала положителна оценка на специализираните органи в борбата срещу организираната престъпност. По въпроса, че все още борбата с корупцията буксува и че няма осъдени, Магдалинчев заяви, че не знае колко дела са стигали до съдилищата, по кои са образувани преписки и кои вече са с внесени обвинителни актове. Според него обаче, нито е коректно, нито е държавнически да се говори с недипломатичен тон спрямо специализираните органи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.