0

П оявиха се съмнения за манипулации на местния вот в Северозападна България, съобщава bTV. Това е довело до напрежение пред някои избирателни секции.

Появиха се съмнения за манипулации на местния вот в Северозападна България, съобщава bTV. Това е довело до напрежение пред някои избирателни секции.

Носят се слухове, че в Галиче са дошли да гласуват хора, които не са местни, а са от Стара Загора. Официално обаче няма постъпили сигнали. Проверяват се сигнали за нова схема - масова регистрация на избиратели с фалшиви медицински документи в подвижните секции в Бяла Слатина. 350 души са добавени допълнително със заявка за подвижни избирателни секции, като 70 от тях са в село Галиче.

Право на глас имат 1441 души, а кандидатите за кметове са четирима, сред които и съпругата на бившия кмет Ценко Чоков - Цветелина Нелова. Чоков пък е кандидат за община Бяла Слатина, където още в събота е постъпил сигнал, че хората, които искат да гласуват в подвижни секции, се е увеличил драстично. За кмет на Бяла Слатина се състезават трима души.

В медиите се разпространи и видеоклип, на който се вижда как в една от секциите там член на секционната избирателна комисия проверява кой как е гласувал.

От клипа обаче не може да се установи по безспорен начин кой е членът на СИК и за коя комисия става въпрос. Не става ясно дали въобще комисията е на територията на община Бяла Слатина и дали е за изборите за общински съветници и кметове на 27.10.2019 г.

От друга страна, безспорно това действие е нарушение на изборния кодекс, затова и от ОИК са дали предписания на СИК.

Във Врачанско пък се е появила информация за масово купуване на гласове на цена между 50 и 100 лв. Някои от избирателите признават, че са им били предлагани пари, които са приели. Според местните обаче виновниците за търговия с гласове ще останат ненаказани.