Читалищно настоятелство кани на дискусия  в Шипка

Читалищно настоятелство кани на дискусия в Шипка

Широка дискусия как да бъде възстановена и за какво да се използва полурухналата сграда на читалище „Светлина 1861 г.“  в град Шипка започва настоятелството на културния институт. То се надява в споровете да изкристализират най-смислените идеи и да се намерят доброволци, които да се включат в обществен комитет за набирането на необходимите пари.

Първата среща ще се състои на 12 юли в планинското градче, очакванията са в нея да участва и ресорен зам.министър на културата, коментира председателят на настоятелството Татяна Косекова Бърч. Идеята е след първия разговор да последват още няколко , включително и в София, където живеят немалко наследници на шипканлии, които са дарили средства и са участвали с труда си при градежа на читалището – умалено копие на сградата на народния театър „Иван Вазов“ през 30-те години на миналия ХХ век.

Сградата е изоставена през 1994 година, когато тогавашното читалищно ръководство преценя , че няма средства за поддръжката й , всички дейности са прехвърлени в празното училище на Шипка. През отминалите близо 3 десетилетия тя е била подложена на вадналско разсипване, едва преди седмица бяха заковани с шперплат зеещите прозорци и врати и беше монтирана система за видеоохрана. Около 3 млн лв ще бъдат потребни за цялостното възстановяване , според министъра на културата Боил Банов след посещението си на място. Към момента тя е частна общинска собственост, предстои да бъде преобразувана в публична, което ще позволи държавата да инвестира средства за предпроектни проучвания и проектиране.Малко над 1 400 души живеят в град Шипка, едва 185 са читалищните членове,а субсидията за дейност е в рамките на 21 000 лв.През т.г. там се реализира проект за превръщането на единствената оцеляла при опожаряването на градчето от турците възрожденска къща – Чирпанлиева в действащ етнографски комплекс на стойност 14 000 лв.
„Само заедно можем да открием реални възможности за интегрирането на сградата в културния живот на община Казанлък и страната. Можем да спрем разрухата и да се обединим около кауза на просвета, развитие и разцвет…“, настоява Татяна Бърч, която от две години се е заселила в Шипка със семейството си .

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.