Читалище обновява музей на поп Минчо Кънчев
2

Читалище обновява музей на поп Минчо Кънчев

В Коларово се надяват един ден да имат копие от прочутите му записки „Видрица“

Нов облик ще придобие до няколко месеца музейната сбирка в родното село на легендарния поп Минчо Кънчев Коларово, разказва читалищният секретар Павлина Данаилова, която от няколко години е спестявала скромната държавна субсидия , за да събере пари за начинанието.

Сбирката е създадена в средата на 80-те години на миналия век, когато местният жител Жельо Тенев успява да изработи уникално по своя характер родословно дърво  да проследи предците и наследниците на свещеника-поборник, написал една от най-интересните истории на борбата за национално освобождение , известна като „Видрица“, чийто ръкописен оригинал от над 2 200 страници се съхранява в  Български исторически архив на Народната библиотека.Жителите на Коларово на няколко пъти са правили опити да получат поне копие от безценните записки – мемоари на съселянина си, но така и не успели да се сдобият с такова.Затова пък вардят пищова, сабята, библията и знамето на духовника, който е бил сред най-личните приятели и сподвижници на Васил Левски.

В центъра на Коларово има паметник на поп Минчо Кънчев /1836-1904/, изработеният от бронз оригинал е бил похитен през есента на 2007 година от останали неизвестни крадци на цветни метали. Инициативата за направата му била на някогашния председател на Съюза на българските журналисти и главен редактор на седмичника „Антени“ Веселин Йосифов, официалното му откриване е било през 1984-а. Новият, изработен изцяло от чугун е поставен през  2010.

Поп Минчо е от рода на основателя на Коларово,роденият през много далечната 1660-а година  Кольо Нейков , ръкоположен е бил за свещеник през 1862-а, като инспектор на селските училища в Старозагорско работи за създаване на мрежа от революционни комитети по идея на Левски.

В 1873 година ,след разкритията на Хасковското съзаклятие е арестуван и заточен в Диарбекир. Освободен е в 1878 година с общата амнистия след Руско-турската война, заради безспорния си авторитет е бил избран за кмет на Арабаджиево. Умира на 21 октомври 1904-а.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.