Масова чистка в спортното министерство

Масова чистка в спортното министерство

Радостин Василев: Ще изкореня мафията

Масова чистка в спортното министерство предприе министър Радостин Василев, който даде извънредна пресконференция. Той алармира за злоупотреби в особено големи размери със средства, като се закани провинилите се да бъдат дадени на прокуратурата. С постовете си се разделя цялото ръководство на Спортния тотализатор, както и трите дружества, управляващи държавните спортни имоти - „Академика“, НСБ и „Сердика спортни имоти“.

„В понеделник освобождавам всички членове на Борда на директорите на БСТ, заяви Василев. - По първи мои анализи – изключително тежки проблеми има там. Последните 4 години сериозни загуби в това звено. Тепърва ще правим разчети, но с изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство на тотализатора“, обяви министър Василев.

С решението му вече се запознати директорите на тотото. „В началото на следващата седмица ще информиран и за Национална спорта база, „Академика“ и „Сердика спортни имоти“.

Преструктурирам изцяло структурата на спортното министерство.

Голяма част от хората, които работят в това министерство, ще бъдат освободени, други ще бъдат дадени на компетентните органи. Имам пълен картбланш. Станал съм министър, за да въведа ред в тази система. Ще ви запознавам с всяко едно действие, което правим оттук насетне.

Всички ще са информирани какво се случва в това министерство и какво се е случвало дълги години в една обществена тайна. В спорта са се вършили безобразия, но сега няма да е така. Контролът ще е много засилен.

По няколко независими доклада има огромни проблеми в много федерации по начина за отчитане на средства.

Повече пари по телефона с договорки, с президенти на федерации – няма да се правят. Край на мафията, оплела българския спорт“, добави Василев.

Той обясни и за проведената среща с федерациите. „В ускорена процедура представихме програмата за развитие на спорта и високи постижения пред 80 и повече федерации в два етапа. В рамките на пет часа коментирахме финансирането, сроковете на кандидатстване. Голям брой от федерациите поставиха своите въпроси за времето за кандидатсване, времето за одобрение. Това е много важен въпрос за тях. Получихме съвети, препоръки, бележки и те ще се вземат предвид. Ще изготвим и новата програма“, обобщи Василев, който обеща следващата седмица да даде повече яснота и конкретни факти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.