0

М асова чистка в спортното министерство предприе министър Радостин Василев, който даде извънредна пресконференция. Той алармира за злоупотреби в особено големи размери със средства, като се закани провинилите се да бъдат дадени на прокуратурата. С постовете си се разделя цялото ръководство на Спортния тотализатор, както и трите дружества, управляващи държавните спортни имоти - „Академика“, НСБ и „Сердика спортни имоти“.

Масова чистка в спортното министерство предприе министър Радостин Василев, който даде извънредна пресконференция. Той алармира за злоупотреби в особено големи размери със средства, като се закани провинилите се да бъдат дадени на прокуратурата. С постовете си се разделя цялото ръководство на Спортния тотализатор, както и трите дружества, управляващи държавните спортни имоти - „Академика“, НСБ и „Сердика спортни имоти“.

„В понеделник освобождавам всички членове на Борда на директорите на БСТ, заяви Василев. - По първи мои анализи – изключително тежки проблеми има там. Последните 4 години сериозни загуби в това звено. Тепърва ще правим разчети, но с изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство на тотализатора“, обяви министър Василев.

С решението му вече се запознати директорите на тотото. „В началото на следващата седмица ще информиран и за Национална спорта база, „Академика“ и „Сердика спортни имоти“.

Преструктурирам изцяло структурата на спортното министерство.

Голяма част от хората, които работят в това министерство, ще бъдат освободени, други ще бъдат дадени на компетентните органи. Имам пълен картбланш. Станал съм министър, за да въведа ред в тази система. Ще ви запознавам с всяко едно действие, което правим оттук насетне.

Всички ще са информирани какво се случва в това министерство и какво се е случвало дълги години в една обществена тайна. В спорта са се вършили безобразия, но сега няма да е така. Контролът ще е много засилен.

По няколко независими доклада има огромни проблеми в много федерации по начина за отчитане на средства.

Повече пари по телефона с договорки, с президенти на федерации – няма да се правят. Край на мафията, оплела българския спорт“, добави Василев.

Той обясни и за проведената среща с федерациите. „В ускорена процедура представихме програмата за развитие на спорта и високи постижения пред 80 и повече федерации в два етапа. В рамките на пет часа коментирахме финансирането, сроковете на кандидатстване. Голям брой от федерациите поставиха своите въпроси за времето за кандидатсване, времето за одобрение. Това е много важен въпрос за тях. Получихме съвети, препоръки, бележки и те ще се вземат предвид. Ще изготвим и новата програма“, обобщи Василев, който обеща следващата седмица да даде повече яснота и конкретни факти.