Чистят влаковете на БДЖ по нова методология

Чистят влаковете на БДЖ по нова методология

Транспортният министър е назначил проверка на договора за охрана на държавното дружество

Проблем с хигиената във влаковете е установил транспортният министър Георги Тодоров. Затова ръководството на държавните железници трябва да представи нова методология за почистването на треновете. Това стана ясно след среща на ресорният министър с синдикалисти.

„Един от основните проблеми в българските железници е занижената хигиена във влаковете. Необходими са бързи и ефективни действия, които да подобрят чистотата и комфорта на пътуване, което да доведе и до увеличаване на пътниците. Очаквам от БДЖ да представят проект на нова методология за почистването“, е коментирал Георги Тодоров.

На срещата е станало ясно, че е назначен одит на договора за охрана на държавния жп превозвач. „Още в началото на моя мандат разпоредих да бъдат спрени всички договори на БДЖ докато не приключат назначените проверки. Срокът на одита на договора за охрана е 15 дни, след което очаквам резултатите и становище по проверката. Когато докладите бъдат готови, в зависимост от резултатите ще предприема мерки, като при необходимост ще сезирам и съответните служби“, е казал още Георги Тодоров.

Според представителите на синдикатите договорът за охрана на БДЖ е сключен при грубо нарушаване на трудовото законодателство, тъй като са освободени над 200 служители на БДЖ, отговарящи за охраната. По думите им, това действие не е обсъдено с представители на синдикатите и е в разрез с колективните трудови договори и Кодекса на труда. Според тях договорът не е икономически изгоден за дружеството и води до по-големи разходи.

Това е обявил служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров по време на среща с председателя на Синдиката на железничарите в България към КНСБ Петър Бунев, председателя на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова и председателя на Националния железничарски синдикат към КТ „Подкрепа“ Зоринчо Йорданов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.