Чистят 70 км реки в София през тази година
3

Чистят 70 км реки в София през тази година

70 км речни корита на територията на Столичната община ще бъдат почистени през тази година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери готовността за реакция при повишаване на нивата на реките и язовирите при топенето на снеговете на дирекциите „Аварийна помощ и превенция“ и „Околна среда“.

Градоначалникът обясни, че през 2019 г. общината е планирала 1,7 млн. лв. само за почистване на реки и язовири. От „Московска“ 33 припомнят, че отоворността за състоянието на речните корита е на всички - на общинските власти, на гражданите, и призоват всички заедно да се включат в превенцията срещу наводнения. „На територията на Столична община преминават много реки, от които четири са основните. Отговаряме и за един важен участък от река Искър. Миналата година почистихме пет километра от Искър, сега сме подготвили проект за още десет“, обясни Фандъкова. Предстои и ремонт на участъка от лявата дига на р. Лесновска, за което са осигурени над 1 млн. лв.

Във връзка със затоплянето на времето и предстоящото снеготопене от „Московска“ 33 следят денонощно нивата на реките и язовирите. В момента общината разполага с 23 станции, от които отговорните служби получават информация за състоянието на реките. Предстои десет нови станции да бъдат монтирани на различни точки в града. Фандъкова обясни, че аварийната дирекция вече разполага и с кран, нов багер и машина, която улеснява екипите при полагането на диги. „Четири екипа от общо 40 души дежурят с обходи на рискови участъци и координират дейността и на всички останали служби като Столичен инспекторат, Дирекция по околна среда, районните кметове, както и със Столична пожарна безопасност и „Напоителни системи София“. По думите на Фандъкова при евентуално сериозно снеготопене няма да има рискове за хората. „Превенцията за мен е ключова задача особено в тези сезони. Нивата на четирите главни реки на територията на столицата се наблюдават денонощно“, изтъкна кметицата и допълни, че към момента няма рискове за преливане на реки и язовири.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.