0

П очистването на нивите след жътва е един от основните проблеми през август, особено след високите температури, които отчитат синоптиците това лято.

Почистването на нивите след жътва е един от основните проблеми през август, особено след високите температури, които отчитат синоптиците това лято.

За жалост все още много от стопаните, които обработват площите си по традиционен начин, палят стърнищата за по-лесно, въпреки че това е забранено. Този начин не само унищожава буболечките и гнездата на птиците, особено тези, които мътят, но и са причина за нестихващи пожари.

Директно

Земеделците, които се започнаха да обработват нивите си с безоранно земеделие, вместо да почистват площите, директно засаждат семена, които в късно лято и ранно есен избуяват свежи растения.

Старите растения умират, остяват се на полето и по този наин се превръща в храна на следващата реколта.

Високи

Стопаните, които обработват площите си традиционно след жътвата остават високи стърнища. Това се получава , защото по време на прибиране на пшеница или рапица при много високи добиви ( над 8 т/ха за пшеница и 4 т/ха за рапица ) с цел повишаване на производителността на комбайните и достигане на оптимално съотношение между зърното и сламата ( с цел отлично овършаване и свеждане до минимум на загубите ) се жъне доста по-високо от нормалното, пише блогът bednar.com/bg.

Това е ситуация доста често срещана в страните от Западна Европа и по-рядко в България. Българските фермери вече също трябва да се справят с по-високите стърнища при подготовка на площите за сеитба на есенни култури с цел осигуряване на високи добиви.

Почвата

Състоянието на стърнищата преди подготовката на почвата за сеитба са основен фактор за правилното поникване и по-нататъшното развитие на следващите култури. В случаите на високи стърнища с много растителни остатъци дисковите култиватори не са в състояние да се справят с тази маса и да направят добра подготовка. Това означава , че стърнищата трябва да се обрабобят допълнително с цел намаляване на височината им и равномерно разпределение на растителните остатъци по цялата площ на полето.

Разпределя

В съвременното земеделие предварителната обработка на стърнищата известно като мулчиране в такива случаи е заложено в технологичните линии. Мулчираният материал се разпределя равномерно по цялата площ , което позволява на дисковите култиватори да извършат много добра подготовка , като смесват перфектно остатъците с почвата и намаляват риска от предаване на болести.

Мулчърите решават проблема икономично


Роторните раздробители известни като мулчъри с верикална ос на задвижване са машини, които се задвижват със сравнително малка мощност на трактора ( около 25 к.с. на метър работна ширина ) и работят при високи скорости. Консумациата на гориво при обработка на стърнища от пшеница и рапица се движи в границите на 2 – 4 л/ха , а при обработка на царевични полета нараства до 5- 8 л/ха.

В България този тип машини са често използвани от земеделски производители идващи от чужбина, тъй като са убедени , че този тип технология използвана в тяхните страни като Германия , Дания , Франция , Чехия , Австрия и др. води до отлични резултати при по-нататъшната обработка на почвата. Така, защото мулчирането на стърнищата е основен момент за отлично смесване на растителните остатъци с почвата, което води до по-успешна реколта през следващата година, пишат експертите.