Чирпан откупи непознати стихове на Яворов
3

Чирпан откупи непознати стихове на Яворов

Бизнесмени от Северна Македония проявявали интерес към оцелелия по неведоми пътища архив от времето, когато поетът е бил кмет на Неврокоп

Непознати до сега стихове, излезли изпод ръката на гениалния Пейо Крачолов Яворов, писма до Тодор Александров и Христо Чернопеев и документи, свързани с краткото кметуване на поета-националреволюционер в Неврокоп през 1912 година влязоха в музейната сбирка  при родния му дом в Чирпан дни преди началото на традиционните Яворови януарски дни.

Към документите е прибавено и късче от турско знаме, развявало се над неврокопската община и насечено на парчета със сабята от Яворов при превземането на града преди 108 години.

. Парченцето войводата подарил на своя приятел и четник Григор Белокапов от село Коньово. В бележката към посечения вражески байрак написал: „Дарявам тоя къс от

слава/ на тоз, що вееше/гордо пряпорецът /черен/ на тоз що без 8страх до мене се сражава и до край на Македония/верен.“, разказа дългогодишният уредник в музея  и изследовател на харамията Тодор Иванов, който е и председател на едноименната фондация.

Уникалната сбирка е била откупена от община Чирпан малко преди Коледа със съдействието на президента Георги Първанов и фондацията на оръжейния търговец Петър Манджуков. Първоначално притежателят й, колекционерът на ордени и медали от София Христо Павлов поискал 100 000 лв, но след продължили 9 месеца преговори склонил на 27 бона. Междувременно колекционерът получил няколко покани от бизнесмени в Северна Македония да платят високата цена, но документите да заминат за Скопие.

Особен интерес за изследователите представляват неизвестните до сега стихове, единият от които е озаглавен „Брат за  брата“ и е посветено на приятеля му Тодор Николов. Има недвусмислени доказателства, че те са писани през 1912 година, доста по-късно след последните познати до сега стихотворения и наложилото се повсеместно мнение , че Яворовата поетична муза замлъква след кончината на любимата му Мина в Бретан през лятото на 1910 година.

Изключително интересно е и адресираното до Тодор Александров писмо, в което поетът остро критикува насилственото прекръщаване на 200 000 помаци мюсюлмани , което според него можело да се отрази пагубно на взаимоотношенията в България.

По думите на Тодор Иванов документацията е стигнала по неведоми пътища до Христо Павлов, който обяснявал в предварителните разговори,  че листовете били намерени преди време, захвърлени край кофа за смет в столицата. Предполага се, че те са оцелели в квартирата на Яворов редом със съхранявания там таен архив на ВМРО  и са били прибрани от първия съпруг на Лора Каравелова  Иван Дренков.

Текстовете са разчетени от доц.д-р Милкана Бошнакова, която гарантира за автентичността на документите-Те са  включени в готовия вече сборник под наслов „Непознатият Яворов“, който ще бъде представен премиерно на 13 януари , веднага след като бъде запален огънят пред паметника на Яворов в родния му Чирпан.Тази година факела към жертвеника ще поднесе поетесата Мирела Иванова, малко преди това ще лумне и огънят пред бюст-паметника в двора на родната му къща, дело на проф. Мара Георгиева. Там факелът ще предаде на 6 деца зам. председателят на фондация „Яворов“ Георги Зъбчев.

В тазгодишните януарски яворови дни е предвидена научна конференция, посветена на темата „Яворов в списание „Златорог“; бял свят ще види сборник със заглавие „В часа на синята мъгла“, където са поместени наградени стихове от конкурса „И ти си в мене-ти, родино моя“, ще бъдат отчетени и резултатите от националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят“ в памет на художничката Василия Стоилова.Празниците ще завършат с постановката „Нирвана“  на режисьора Максима Боева от драматичния театър „Васил Друмев“ – Шумен.

В навечерието на празниците музеят в Чирпан се сдоби и с оригинално писмо от 2012 година, на Ганка Найденова – Стоилова, което бе подарено от дългогодишната старозагорска журналистка Донка Йотова.

Организаторите от община Чирпан и къща – музей „Яворов“ припомнят, че се навършват 110 години от появата на неговата стихосбирка „Подир сенките на облаците“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.