0

О бявяваме конкурс за идеи, които да помогнат на общността и градската управа да избере най-правилното решение за застрояването на важно и знаково място в сърцето на централната градска част, съобщи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

Обявяваме конкурс за идеи, които да помогнат на общността и градската управа да избере най-правилното решение за застрояването на важно и знаково място в сърцето на централната градска част, съобщи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

Той припомня, че там вече 42 години стои недовършена и разрушаваща се стоманобетонната конструкция за театрална зала с 600 зрителски места.

Очакванията са да бъдат генерирани концепции за превръщане на мястото в център за култура, туризъм, развлечения и бизнес, които мотивирано да защитят една от възможностите: да бъде премахната недовършената сграда и да се построи нов културен и бизнес център или тя да бъде укрепена, осъвременена и довършена. Срокът за предаване на проектите е 30 април, а участниците трябва да бъдат студенти по архитектура или архитекти на възраст до 30 години включително.

Проектът може да бъде изготвен от самостоятелни участници или от групи до 4-ма души. В журито ще бъдат включени представители на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, кмета на общината, членове на общинската администрация и изявени представители на културата от града.

Предвиден е награден фонд от 6 000 лв, грамоти за първите 10 проекта и сертификати за всички участници. Представянето на идеите ще стане до 20 май.

Гигантската сграда с мега театрална зала за 600 зрители и въртяща се сцена е била започната на 22 май 1978 година, когато са били взривени някогашните хали на града, като идеята е била на поета Павел Матев , който по онова време е бил председател на Комитета за изкуство и култура (предшественик на министерството на културата). Първоначален инвеститор е била държавата. Строителството е било преустановено през 1988 година като междувременно са били изразходвани близо 5,5 млн. тогавашни лева. През изминалите малко над 3 десетилетия сградата е била прехвърлена като собственост на общината, правени са няколко безуспешни опита тя да бъде продадена на частни фирми и довършена с различно от първоначалното предназначение. Междувременно са окрадени близо 1 200 кв. метра медни листове от покривната конструкция и голяма част от елинсталациите.

Наскоро стана ясно, че на 5 август в недовършената зала трупата на старозагорската държавна опера ще постави спектакъла Атила. Това ще бъде първата  и последна културна проява в недовършената сграда.