Чирпан настръхна, бързите влакове го подминавали

Чирпан настръхна, бързите влакове го подминавали

Три бързи влака след Нова година ще подминават „като малка гара“ Чирпан и на практика пътуващите за Пловдив и Стара Загора ще трябва да търсят алтернативен транспорт , за да отидат на работа.

Тревожният сигнал е от кмета на общината Ивайло Крачолов, който след безуспешни опити да убеди ръководството на „Холдинг БДЖ“ ЕАД да промени намеренията си за новото разписание на влаковете е алармирал всички възможни институции: областен управител , министър на транспорта и Народно събрание.

По думите на кмета новата схема ще намали минимум наполовина пътуващите с железницата, това са младите хора, които работят в Пловдив и Стара Загора. Той припомня, че преди 3 години от железниците пак направили размествания и това довело до огромен отлив на пътници. В същото време само след години ще стартира ремонт за 2,5 млн лв на гарата и окологаровото пространство със средства на държавната НКЖИ.

„Ако не бъдат предприети спешни промени и не бъдат запазени престоите от поне минута на три бързи влака, един сутрин и два привечер ще се окаже че обновената гара ще бъде един прескъп …паметник!“, коментира кметът на Чирпан. В четвъртък  той получил устни уверения от транспортния министър Росен Желязков, че проектът за разписание ще бъде преразгледан в полза на чирпанлии, но засега това било само по схемата „рекъл-казал“.

Между 2 600 и 3 200 пътници обслужва средномесечно жп гара Чирпан, планираните промени в разписанието спестявали около 1-2 минути за движението на трите бързи влака, които обаче преди и след Чирпан изчаквали по 13-15 минути идващите насреща им влакосъстави , коментират запознати с обстановката специалисти.

Чирпанлии напомнят, че след като автомагистрала „Тракия“ мина край града им и влизането там става опосредствено рязко се е влошила икономическата ситуация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.