0

О т месеци насам в Чирпан очакват експертите на националния институт за недвижимо културно наследство да извършат оглед и да се произнесат какво точно трябва да се направи, за да бъде ремонтирана възрожденската къща, която живописецът Никола Манев дари на общината и където е разположена галерия на негово име.

От месеци насам в Чирпан очакват експертите на националния институт за недвижимо културно наследство да извършат оглед и да се произнесат какво точно трябва да се направи, за да бъде ремонтирана възрожденската къща, която живописецът Никола Манев дари на общината и където е разположена галерия на негово име.

Писмото е изпратено още миналата есен, но до момента нямаме отговор и това на практика не ни позволява да предприемем никакви действия , тъй като сградата е паметник на културата и без становището на специалистите от МК няма как да започнем ремонтни дейности, коментира зам. кметът Гергана Микова.

Известната Тянкова къща е сред малкото оцелели възрожденски сгради в Чирпан, преди 1990 година там е бил музеят на революционното движение, след приемането на реституционните закони тя е била върната на наследници. През 2000 година е закупена от завърналия се в България художник, който със собствени и на дарители средства прави ремонт и подрежда свои платна и донесени от далечна Бразилия уникални скални кристали от колекцията на емигранта Илия Делев.Тянковата къща е в непосредствена близост с дома-музей на Яворов и това я прави особено ценна, през годините в общия двор е изградена открита сцена, където се провежда и превърналият се в традиция фестивал „Обичам те, Чирпане!“, иницииран от живописеца, припомня Микова. През 2020 година къщата стана официално собственост на общината след като наследниците на Манев , синът му Александър, вдовицата Йохана и дъщерята Сара изпълниха завета му и прехвърлянето беше оформено нотариално. Заедно със сградата общината придоби и част от платната като идеята е галерията да бъде постоянно отворена за ценители и гости на града. За съжаление строената през далечната 1867 година в пловдивски възрожденски стил сграда се нуждае от цялостен ремонт за да оцелее и за да има в помещенията нормални условия за съхраняване на картините.От месеци те са прибрани в депо. Заместник-кметът на Чирпан обяснява че на този етап не са правени пресмятания какви средства ще бъдат необходими и че това зависи от предписанията на експертите. Кога ще бъде направен оглед – тя не се наема да гадае.Иначе общината има няколко идеи за използването на къщата и пространството, сред  тях е и съвместна проява с трупата на старозагорската опера за Деня на детето и провеждането на международни детски пленери.

Синът на дарителя , галеристът Александър Манев, който в момента е в Нидерландия написа от личния си профил във ФБ за случващото се в Чирпан : Министерство на културата - имате злато в ръцете си и то без никаква намеса от наследниците! Не само имате великолепна възрожденска къща, а и най-старите му картини и скъпоценни южноамерикански кристали! Една къща може да диша история ot която се гордеем когато хората носят душата на основата на къщата! и то през поколенията!

Памет е на България! Част е от съвременната България! Не я изоставайте с разбити мечти!

Дарителя цял живот вярваше и работеше за България докато другите я оплюха!

Не забравяйте историята си!“.