0

Ч иновниците в пенсионна възраст по министерствата и в агенциите и комисиите към тях са над 2600, а тези в държавните фирми и търговските дружества към ведомствата са почти 4 пъти повече – над 9500. Така онези служители от администрацията, които вече са в пенсионна възраст, са над 12 200. Това показват данните по министерства в отговорите по питане на депутатът от ДБ Мартин Димитров.

Чиновниците в пенсионна възраст по министерствата и в агенциите и комисиите към тях са над 2600, а тези в държавните фирми и търговските дружества към ведомствата са почти 4 пъти повече – над 9500. Така онези служители от администрацията, които вече са в пенсионна възраст, са над 12 200. Това показват данните по министерства в отговорите по питане на депутатът от ДБ Мартин Димитров.

Още през декември, след като новата власт се установи, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че ще бъдат съкратени около 30 000 чиновници, което предизвика критики и предупреждения от синдикатите. Това наложи разяснения от властта, че

първо ще елиминират празните щатни бройки и дублиращите функции

След това до края на декември редица министерства започнаха да прекратяват договори с редица служители, които вече могат да се пенсионират, защото са навършили нужната възраст. За целта на няколко заседания МС отпусна суми на тези ведомства за обезщетения на съкратените чиновници. Към този момент сумата достига до 22 млн. лева.

Отговорите на 17 министерства обаче дават картина колко са точно служителите, които са в пенсионна възраст. Едва ли обаче всички те ще бъдат съкратени предвид факта, че ако това се случи, някои от ведомствата ще бъдат оголени откъм експерти. Отделно от тези цифри в армията също има значителен брой пенсионери – близо 4000. Иначе по министерства и агенции най-много са те в МВР – точно 1116. В системата на правосъдието са 766. Търговските дружества с най-много такива служители пък са тези под шапката на здравното министерство – 6441. Иначе от отговор на премиера Кирил Петков на депутатско питане пък преди седмица стана ясно, че по време на двата служебни кабинета от май до декември са уволнени 1528 служители от администрацията. Други 2298 са напуснали по собствено желание. Става ясно още, че

271 чиновници са били преназначени на по-ниска позиция

151 пък са заведените обезщетения по тях в размер на 357 521 лв. В същото време близо 4000 души са били назначени в администрацията. Най-много хора са съкратени в МВР - 682, а 604 сами са си тръгнали. Междувременно във вътрешното министерство са назначени 1111 души. 224 човека пък са назначени в Главна дирекция на наказанията, а 215 в НАП.