Чиновници недоволстват, спират им парите за представително облекло

Чиновници недоволстват, спират им парите за представително облекло

Синдикати алармират: Текстовете записани в закона за извънредното положение

Чиновници недоволстват, че по време на извънредното положение спира плащането на средства за представително облекло на държавните служители. Това става ясно от отворено писмо на Федерация на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ, публикувано на сайта на синдиката. То е адресирано до премиера Бойко Борисов , шефката на НС Цвета Караянчева, социалният министър Деница Сачева , депутатите и парламентарните групи.

От писмото става ясно, че в закона за извънредното положение, което днес се гледа на второ четене в НС, има текстове предложени от ГРЕБ между първо и второ четене за неплащане на средства за представително облекло на държавните служители, а тези администрации, които вече са получили такива суми да удържат парите от заплатата на служителите без тяхното съгласие.

"В последните няколко часа във ФНСДУО – КНСБ се получиха десетки сигнали и мнения, изразяващи несъгласието и възмущението на членове от синдикални структури на Федерацията в АСП, АЗ, НАП , ДАДРВВЗ, НОИ, ДАЕУ и др. относно предложението на парламентарната група на ГЕРБ...", се казва в писмото. 

"Задават се въпроси каква ефективност би имало подобно политическо решение, облечено в закон, по време на криза?!", питат на свой ред от синдиката.

"Считаме, че това предложение не е съобразено с факта, че голяма част от тези служители, например в АСП, са на предна линия в изключително тежката ситуация на изпълнение на извънредните мерки, всекидневно са в рисков контакт с граждани, към момента без сериозно и достатъчно обезпечаване с предпазни средства и дезинфекционни материали.", смятат от синдиката  и дибавят: "Считате ли, че тези служители ще изпълняват служебните си задължения, необезопасени и незащитени, поставяйки в опасност здравето си срещу заплата от около 750 лв.?!".

Те напомнят, че работещите в държавната администрация винаги са били отговорни и съпричастни към нуждите на обществото и сега не правят изключение! Именно затова от ФНСДУО – КНСБ предлага това предложение да не се обсъжда и приема в закона за извънредните мерки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.