Чиновничка написала позицията на църквата за децата
2

Чиновничка написала позицията на църквата за децата

Синодът се отрече от становището, свали го от сайта на БПЦ. Не спазила инструкциите за редакция, текстът публикуван, без да е утвърден от владиците.

Чиновничка е написала спорното становище за Стратегията за детето, публикувано на интернет страницата на Българската православна църква (БПЦ). Тя не е спазила инструкциите за редакцията на позицията, която на всичкото отгоре не е била утвърдена официално от Светия синод. Това стана ясно от изявления на Ловчанския митрополит Гавриил и на Русенския митрополит Наум. Междувременно въпросното становище бе свалено от сайта.

В края на миналата седмица на официалната страница на БПЦ беше публикувана позиция относно Стратегията за детето, в която се призовава за цялостна редакция на пуснатия за обществено обсъждане документ. Във вторник обаче от Светия синод подчертаха, че публикуваният текст е лична инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил и не е съгласуван с патриарх Неофит. В

крайната позиция

предизвикала полемика по темата, се развива теза против яслите и детските градини, като се говори за "узаконяване на насилствената институционализация на децата, без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители". Изразява се също така остро несъгласие и с абортите по желание с внушения, от които следва, че те трябва да се криминализират. Сред предложенията в становището е и задължителното изучаване на религия не само в училище, а още в детските градини. В същото време в самата стратегия се посочва, „че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката и че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол".

В крайна сметка Ловчанският митрополит замеси в казуса служителката Десислава Панайотова, на която заръчал да изготви становище, което да бъде изпратено в МС, каквато е процедурата при обществено обсъждане на нови документи. Тя обаче забъркала истинска каша, твърди владиката. „Обърнах се към хора, с които Светия синод работи, които са помагали за изработване на концепции и становища по разни въпроси, но никой от тях нямаше в момента готовност да предложи текст по въпроса. Само Десислава Панайотова беше работила по въпроса и написа проектотекст на становище на Светия синод за стратегията. След прочитане на нейния материал бяхме ѝ казали да го съкрати и най-много да наблегне на въпросите, които се поставят за разглеждане в новата Стратегия за детето, като за абортите с 2-3 изречения да потвърди тяхната неприемливост от светата църква.

Последната ѝ редакция

аз нямах време да прочета, но бях сигурен, че е спазила указанията. Оказа се, че тя почти не е променила предишния си текст“, разказа той. И допълни, че текстът е бил разпратен на останалите митрополити и никой не възразил на него.

„Подобен документ не е бил официално обсъждан в заседание на Светия синод. Текстовете на становището, обвързващи БПЦ-БП като институция, са лично творение-проект на г-жа Десислава Панайотова, сътрудник в Отдел „Културно-просветен” при Синодалната канцелария, но това в никакъв случай не означава, че Светият синод ще ги приеме безпрекословно и недвусмислено“, обяви от своя страна митрополит Наум. По думите му въпросите, свързани с абортите и децата в риск, са тема на бъдеща задълбочена дискусия в обществото, а всички други теми, касаещи образованието и възпитанието на децата, следва да бъдат обсъждани от съответните педагози и специалисти, имащи мнението и на богословската наука, като по този начин би се очертал най-точен и правилен подход за препоръки по тези въпроси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.