0

П овече справедливост за малките и средни земеделски стопани настоява омбудсманът доц. Диана Ковачева.

Повече справедливост за малките и средни земеделски стопани настоява омбудсманът доц. Диана Ковачева.

Това става ясно от становището, което новият общественик защитник на републиката е внесъл до министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с новия проект на Закона за земеделските земи, съобщават от пресецентъра на институцията. Проектът е качен за обществено обсъждане на интернет страницата на МЗХГ.
Достъп
Мерките, които предлага Ковачева са повече от революционни, ако законотворците се съобразят с тях. Омбудсманът настоява за адекватно данъчно облагане на едрата поземлена собственост. Един от най-съществените моменти е да се ограничи притежаването и ползването на земеделски земи. Също така тя настоява за леснен достъп до земя на безимотни и малоимотни граждани. Ковачева иска да се установят минимални размери на арендните/наемните плащания. Също така рентата да се обвърже с предоставянето на европейските субсидии. Според Диана Ковачева трябва да се въведе извънсъдебен ред за споровете, които са свързани с плащанията за ползването на земеделските земи.


Мотиви
„Част от предложенията са и мерки, препятстващи концентрацията на собственост и ползване на земя, пише в мотивите си Общественият защитник. Те са в съответствие с препоръките от „Доброволните насоки за отговорно управление на земеползването, рибарството и горите в контекста на националната хранителна сигурност” на Организацията по прехрана и земеделие, на Резолюцията на Европейския парламент от 27 април 2017 г. относно актуалното положение във връзка с концентрацията на земеделска земя в ЕС. Ковачева визира и Тълкувателното съобщение на Комисията, според което държавата може да ограничи монопола на едрите собственици в защита на по-слабите. А в България това са милионите дребни собственици на земеделски земи, както и дребните и средните ползватели”, пише в становището си омбудсманът.