0

О ще от появата си през 1953 година, Chevrolet Corvette е класически спортен модел с предно разположен двигател. За 66 години са произведени над един и половина милиона автомобила и това е рекорд за спортен модел. Сега дойде време за осмото поколение на Corvette и новият модел предизвика истинска революция, тъй като за първи път е със средно разположен двигател. Новият Chevrolet Corvette носи името C8 Stingray и има съвсем различно оформление на дизайна.

Още от появата си през 1953 година, Chevrolet Corvette е класически спортен модел с предно разположен двигател. За 66 години са произведени над един и половина милиона автомобила и това е рекорд за спортен модел. Сега дойде време за осмото поколение на Corvette и новият модел предизвика истинска революция, тъй като за първи път е със средно разположен двигател. Новият Chevrolet Corvette носи името C8 Stingray и има съвсем различно оформление на дизайна.

В новия Chevrolet Corvette C8 Stingray пътническият салон е преместен напред с 42 см, а в профилните стени са се появили въздухозаборници за охлаждане на двигателя. Въпреки, че новият дизайн на Chevrolet Corvette наподобява на моделите на Ferrari, той е подчертано спортен и емоционален. Във външния вид все още преобладават острите линии, а наклонените LED фарове и продълговатите светлини са изпълнени в духа на модела от предишното поколение. Както и преди, твърдият покрив е сгъваем. Спортният автомобил е със значително подобрена аеродинамика, като спойлерите са увеличили притискащата сила със 180 кг.

В интериора на Chevrolet Corvette C8 Stingray са съчетани кожа и карбон, както и вложки от алкантара. Воланът изглежда необичайно, тъй като е скосен отгоре и отдолу. Данните на инструментите се показват на 12-инчов дисплей, а централният сензорен екран е обърнат към водача. Седалките са разделени от висок централен тунел. Вместо скоростен лост на трансмисията са предвидени бутони, има и планки за превключване зад волана. Седалките се задвижват електрически с памет и още в базовата версия са оборудвани с отопление. Воланът също е отопляем. Стандартно Chevrolet Corvette C8 Stingray е оборудван с безжично зареждане за смартфони и аудиосистема Bose с 10 високоговорителя. Като опция се предлагат спортни седалки. В колата вече има две багажни отделения - отпред и отзад, с общ обем 357 литра.

Под прозрачния заден капак се вижда модифицираният 6,2-литров V8-цилиндров бензинов двигател с мощност 490 к.с., като с опционалната спортна изпускателна система мощността е 495 к.с. Максималният въртящ момент е 637 Нм. С новата 8-степенна автоматична скоростна кутия с две съединителя и технологията за помощ при стартиране Launch control, ускорението от място до 100 км/ч отнема малко под 3 секунди, а максималната скорост надвишава 300 км/ч. Според инженерите новото разположение на двигателя значително е подобрило управлението на Corvette.

За стабилното пътно поведение помага и новият електронен заден диференциал. Сред опциите се предлагат адаптивни амортисьори и спортен пакет Z51, който включва пренастроено окачване, увеличени спирачни дискове Brembo и подобрена система за охлаждане. Пътният просвет вече се регулира и може да бъде увеличен, например при преминаване на легнали полицаи и неравности.

Новият Chevrolet Corvette C8 Stingray ще влезе в продажба в САЩ от началото на 2020 година. Вече е известно, че базовото купе ще струва около 60 000 долара, т.е. Corvette ще запази основното си предимство – достъпната цена. По-късно гамата ще се разшири с по-мощни версии, като не се изключва дори и хибриден Corvette.