Четвъртокласниците без чернова на миниматура по български език

Четвъртокласниците без чернова на миниматура по български език

Нанасят верните отговори с Х на бланка с черен химикал

Над 60 000 четвъртокласници се очаква да се явят на национално външно оценяване по български език и литература утре. Малчуганите, които положат миниматура, няма да имат чернова, на която да пишат. Диктовката и верните отговори на останалите задачи ще трябва да бъдат нанасяни директно в бланка с черен химикал, тъй като изпитът ще бъде проверяван електронно.

Учениците ще имат право на избор между 3 подточки. Вярната трябва да бъде отбелязаха с Х. Ако четвъртокласникът прецени, че е сгрешил, той трябва да запълни с черно вече посочения отговор. След това да отбележи отново с Х отговора, който смята за верен. Началният учител от столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Миглена Манчева сподели, че е раздавала на своите ученици пробно бланки и на част от тях им се е случвало да пропуснат някой въпрос, защото не забелязват, че не са го оградили. Затова тя посъветва децата да бъдат спокойни и внимателни. „Важно е да прецизират времето си и да не бързат. След като са готови с решението на дадена задача, трябва да нанесат отговора в бланката, като внимават с подточките. Може да са решили отлично всички задачи, но да не са нанесли някои отговори, а ще се проверява само бланката. Затова не трябва да забравят да направят проверка“, обърна внимание Манчева.

На бланките с отговори децата трябва да напишат трите си имена и входящия си номер. Той вече им е раздаден и чрез него четвъртокласниците ще се ориентират в коя стая ще положат изпита си. Тази година те няма да бъдат със своите съученици, а ще бъдат разпределени в различни класни стаи. По време на изпитите няма да се допуска присъствие на учителите, които преподават в същия клас, посочиха за „Монитор“ от образователното министерство. Оттам уточниха, че учителите, които преподават в 4-ти клас или са родители на малчуган от съответната паралелка, не могат да бъдат квестори и оценители на писмените работи на своите ученици.

Форматът на националното външно оценяване тази година е по-различен от предходните. На изпита по български език и литература четвъртокласниците трябва да се справят с диктовката между 40 до 60 думи. За първи път тя ще бъде пусната на аудиозапис, който учениците ще чуят три път. Първо ще се запознаят с текста, след това при по-бавно темпо ще могат да записват, а третото слушане ще е за проверка и попълване на пропуските. Манчева увери, че слушането от аудиозапис вече е отработено и децата не се притесняват. Във втората част на изпита четвъртокласниците ще отговарят на 10 текстови задачи с възможност да изберат между три отговора. Има и текст за четене с разбиране с текстови задачи със затворени въпроси и със свободен отговор. Трета част също е по-различна от предходни години. Учениците трябва да съставят собствен текст, прилагайки всички свои умения от начален етап. За целта например имат зададена илюстрация и ключови думи към нея или пък да напишат пожелание за рожден ден. „Децата не трябва да пишат много бързо, а да внимават, да обмислят изреченията, да избягват повторенията“, посъветва Манчева.

Макар за над 300 школа учебният материал да не е изцяло преподаден, това няма да попречи за успешното им явяване на изпита. „При изпитите от националното външно оценяване в края на 4-ти клас не е от значение дали е преподаден целият материал в последния клас. Те са насочени към проверка на базовата грамотност. Това не са умения, чието придобиване не е свързано с тип задачи или определен материал, а са основата, върху която се надгражда през целия живот“, обясниха от образователното министерство.

Максималният брой точки, които могат да изкарат четвъртокласните, ще стане ясен, когато бъде изтеглен изпитният материал. Причина за това е, че не се знае какви задачи ще се паднат и колко точки ще носи всяка една от тях. Резултатите пък трябва да бъдат обявени на 7 юни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.