Четвъртокласници пожелаха да учат онлайн, за да опазят здравето на класната си

Четвъртокласници пожелаха да учат онлайн, за да опазят здравето на класната си

Целият четвърти Б клас в столичното 51 СУ „Елисавета Багряна“ премина към онлайн обучение по свое желание, за да опазят здравето и живота на своята класна ръководителка, която попада в рисковата група. Родителите на малчуганите изпратили молба до директора на школото Асен Александров, който разрешил уроците от вкъщи до 4-ти декември.

„Ние, родителите на учениците от 4б клас, обсъдихме и решихме да се обърнем с молба към Вас за разрешение класът да мине на дистанционна форма на обучение за срок от две седмици. Решението ни е продиктувано от опасността от задълбочаващата се епидемична обстановка и факта, че класната на нашите деца – госпожа Атанасова, попада в рисковата група за среща с Ковид 19. Ние всички сме наясно от ползата от присъствено обучение, но стичаме, че в този момент е по-важно да съхраним здравето и живота на учителя си. Разчитаме на разбиране от Ваша страна“, пишат в заявлението до директора на 51-о родителите. Александров обясни, че разбира притеснението им, тъй като госпожа Атанасова имала здравословни проблеми. „Учителката беше притеснена, ходеше с по 2 маски, но не ги е молила да преминат онлайн. За децата и техните родителите тя е като семейство и искат да я опазят.“,сподели той.

Ръководството на школото одобрява молба и така четвъртокласниците ще учат дистанционно следващите две седмици. Тяхната класна ръководителката ще преподава от вкъщи, а останалите училите – по английски език, информационни технологии, музика и физическо, ще преподават също онлайн, но от училище. Александров допълни, че в училище са имали готовност при необходимост ако 5-6 деца не могат да учат дистанционно, те да бъдат разпределени в останалите четвърти класове. Нито един родител обаче не е бил против превключването към онлайн обучение за следващите две седмици.

Директорът е на мнение още родители и ученици ще предприемат тази стъпка следващите седмици. „Подозирам, че ще има и други паралелки. Страхът у родителите също нараства. Вече всеки не само познава, но и има близък, който е изкарал коронавирус.“, коментира Александров.

Според него превключването към онлайн уроци за известно време трябва да се приложи и в училищата, в които някой от екипа е загубил живота си, зарази пандемията. Той даде за пример Асеновград, където притеснението учителите в града ескалира, след като един от уважаваните училищни директори в града загуби битката с коронавируса, а няколко часа по-късно с COVID-19 почина и неговата майка. „Директорът беше страхотен човек. В неговото училище няма как да се продължи присъствено, при смъртен случай е нормално да се мине онлайн за 2-3 седмици. Така беше и в Търговище, и в 32-ро в София. В тези случаи учители и ученици трябва да се съвземат психологически“, смята директорът на 51-о.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.