Четвърти сме в ЕС по брой жени IT специалисти

Четвърти сме в ЕС по брой жени IT специалисти

България е четвърта в Европейския съюз (ЕС) по брой жени IT специалисти. Това показват най-скорошните данни на Евростат за 2020 г. Реално така се запазва тенденцията нежният пол у нас да е доминиращ в сферата на Информационните и комуникационните технологии (ICT).

У нас 27% от образованите служители в ICT сектора са жени. По този показател страната ни се нарежда на четвърто място в ЕС, като преди нас са единствено Дания (33%), Гърция (31%) и Кипър (28%). В същото време положението е по-различно на Стария континент, където четирима от всеки петима образовани служители в тази област са мъже. Мъжете са огромното мнозинство в тази професия в Латвия (94%), Словения (90%), както и в Белгия и Чехия (по 89%). И все пак, данните на европейската статистическа служба показват, че в периода 2010 - 2020 година има намаление на дела на жените, работещи в сектора. Един от най-съществените спадове е именно у нас. От 41,5 на сто през 2010 г. до 27 на сто през миналата година. Като цяло в ЕС делът на жените в тази професия се свива от 19,5% до 17,2%.

От данните на Евростат става ясно още, че завършили ICT специалности у нас се реализират успешно. 97,5% от завършилите такива специалности в България вече работят, като това е малко под нивото на лидера Чехия (97,8%), но е над средното за общността (92,5%). България обаче е страната с най-голям ръст на образованите служители в тази сфера - между 2010 г. и 2020 г. делът им се увеличава с 10,5 пункта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.