Четвъртата ядрена държава сме в Европа

Четвъртата ядрена държава сме в Европа

България е на четвърто място в ЕС по дял на собствената електроенергия, произвеждана от атомни електроцентрали, показва последна статистика на "Евростат". "Ядрените държави" в ЕС са 13 и те са произвели през 2020 г. 683 512 GWh, което е 25% от електроенергията в съюза.

Най-голям дял се пада на Франция, която е произвела повече от половината (52%), или 353 833 GWh. След нея се нареждат Германия (близо 10%, или 64 382 GWh), Испания (9%, или 58 299 GWh) и Швеция (7%, или 49 198 GWh). Тези четири държави генерират в абсолютни числа над три четвърти от електричеството в ЕС от АЕЦ.

Но в относителни числа класацията е друга. На първо място отново е Франция, която произвежда 67% от електричеството си от АЕЦ. На второ място е Словакия, където също над половината от количеството електричество идва от АЕЦ - 54%. На трето място е Унгария с дял на тока от АЕЦ 46%, а на четвърто е България с дял 41%. След тях са Белгия (39%), Словения (38%), Чехия (37%), Финландия (34%), Швеция (30%), Испания (22%), Румъния (21%), Германия (11%) и Нидерландия (3%).

Общо през 2020 г. в ЕС са работили 109 ядрени реактора, но три са били спрени окончателно - два във Франция и един в Швеция. Австрия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия и Хърватия нямат ядрени електроцентрали.

Статистиката е публикувана в период, когато Еврокомисията очаква от държавите отговор дали са съгласни електроенергията от ядрени и газови централи да бъде обявена за "зелена". Срокът бе до 12 януари, но Брюксел го удължи тази седмица до 21 януари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.