Четвърт от бюджета за новата селскостопанска политика отива за екосхеми

Четвърт от бюджета за новата селскостопанска политика отива за екосхеми

В новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 25% от годишния бюджет по директните плащания ще бъде насочен към екологични схеми. Това обяви заместник-министърът на земеделието Явор Гечев по време на 14-тото заседание на Тематичната работна група за разработване на Стратегическия план. Годишно в страната ни се разпределят около 1,1 млрд. лева по директните плащания.

През новия програмен период земеделските стопани ще могат да кандидатстват по 10 схеми за климата, околната среда и хуманното отношение към животните. Гечев подчерта, че всяка от схемите отговаря на определени цели на Зелената сделка. Заинтересованите страни бяха запознати с видовете интервенции по екологичните схеми, условията за допустимост по тях, а също и изискванията за кандидатстване. В рамките на тематичната работна група бяха представени и схемите за обвързано подпомагане за животни, плодове и зеленчуци, а също и тези за необвързаните плащания.

"Всички схеми, които страната ни прилага по обвързана подкрепа и към момента, ще останат и в новата ОСП", категоричен бе той.  Аграрният заместник-министър съобщи още, че в края на месец октомври предстои да бъдат обсъдени интервенциите по Втори стълб - подпомагането по Програмата за развитие на селските райони.

„Предвиждаме и схеми, които ще допълнят Първи стълб. Целта е да направим така, че едни и същи дейности да не бъдат подпомагани по Първи и Втори стълб едновременно. Искаме Стратегическият план да бъде изпратен в ЕК до края на годината“, коментира още той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.