Четвърт час разходка при минусови температури закаляват детето
2

Четвърт час разходка при минусови температури закаляват детето

Изтриването на личицето със сняг всеки ден гони грипа

Четвърт час разходка при минусови температури закаляват детето и го правят устойчиви на зимните вируси. Ако живакът на термометъра е 0 или над нея тя може да продължи и половин час. Малчуганът обаче трябва да е облечен топло. Това не означава той да е с много дрехи, които да му пречат да се придвижва.

Тъй като закаляването става с възздуха, водата и слънцето, кожата му трябва да може да диша, затова облеклото трябва да е свободно, по възможност от естествени материи, тъй като те позволяват деликатна, естествена вентилация. Това се налага, тъй като закаляването чрез въздух се осъществява не само, когато то е голо, но и когато е облечено. Затова кожените кожухчета и елеци, както и шапки не са добър вариант. Те ограничават движенията, затоплят пректалено много и изнеждат организма.

Когато изведете малчугана на разходка с цел закаляване, не го карайте да бърза или да тича. Оставете го да се движи с темпото, което му харесва. Внимавайте обаче въздухът на улицата да не е много влажен, тъй като той отнема повече топлина от сухия, затова и човек изстива повече на влажни места. Вятърът също увеличава загубата на топлина.

Еднократно обтриване на личицето на детето със сняг ще подпомогне закалителния процес. След тази процесдура обаче, изтрийте влагата с книжна кърпичка или салфетка. Ако навън има силно слънце, преди да излезете от вкъщи, намажете бузките и нослето на малчугана с детски крем. Така ще предотвратите евентуални зачервявания и изпръхване на кожата, които се появяват в резултат на изгарянията, които могат да се получат и през зимата.

Всяко закаляване трябва да се прави постепенно и системно, за да даде резултат и да се съобрази с особеностите на детския организъм. Не се притеснявайте, че не сте започнали по-рано. По-важно е системността при провеждане на закалителните процедури, които се правят през цялата година и без резки въздействия, особено когато са без предварителна подготовка.

Започнете процеса със закаляване у дома, като измивате личицето му с хладка вода. Идеалната температура на стаята, в която играе и спи закаленото дете е 20-22 С. Тези градуси се считат за здравословни, защото от една страна, предпазват от прегряване, а от друга – от простуда. Дали му е било студено можете да разберете по това дали краката му са топли след вдигане от сън.

Проветрявайте жилището, дори през зимата, като отваряте прозорците два – три пъти дневно по 5-10 минути като през това време детето или излиза от стаята, или се завива добре.

Децата трябва да се приучат да излизат на разходка от най-ранна детска възраст през всички сезони на годината и при всяко време освен при силен дъжд, силен вятър и гъста мъгла.

През пролетта и лятото закалителните процедури трябва да са по-продължителни и към тях да се включат продължителните разходки сред природата, поне веднъж седмично няколкочасова разходка в парка или ектскурзия извън града, посещение на басейни и плаж.

Въздушните бани са задължителен елеменвт от закаляването. Те са подходящи за всички възрасти. Когато температурата навън или у дома е 23 – 25 градуса малчуганът се съблича по бельо за 4 – 5 минути, след това се облича отново. След две седмици времето може да се увеличи до 10 минути, а за по-големите деца и до 20 минути. По време на въздушните бани хлапетата не бива да тичат, за да не се изпотят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.