Сред най-сериозни заплахи пред световната икономика през 2019 г., които могат да засегнат и България, са нарастващите политически рискове и ръст на протекционизма. Развитието на технологиите освен положителен отпечатък може да доведат и до негативи. Риск може да доведе и нарастването на световния дълг.

Изводите са част от проучване на международната консултантска компания за управление на риска "Кофас".

Сред страните, които носят несигурност в световен мащаб, са Великобритания заради Брекзит, Бразилия, Гърция, Бразилия, Унгария, Полша и Венецуела. Освен политическите рискове въоръжените сблъсъци по света също будят тревога - броят на военните конфликти се е удвоил през последното десетилетие.

Разгръщането на протекционизма в глобален мащаб между Китай и САЩ може да доведе до геополитически сблъсък в дългосрочен план. „Доналд Тръмп обяви толкова мерки, когато икономиката на САЩ процъфтява и безработицата е ниска, а представете си какво е готов да направи американския президент, ако икономика започне да проявява признаци на слабост“, коментира Милена Виденова, управител на Кофас България. Но доброто състояние на най-голямата икономика в света, тази на САЩ, е и отлична новина. Отделно Китай допринася за все по-голяма част от световния растеж, а средната класа на развиващите се пазари продължава да се увеличава.

Третата заплаха са технологиите и тяхното въздействие върху веригите за създаване на стойност, като на първо място това е каналите за дистрибуция.

Друг основен риск в дългосрочен план е нарастването на световния дълг, който в момента е 230 трилиона долара или с 50 на сто повече от преди 10 години. По думите на Виденова заплахата идва при значително забавяне на растежа, защото централните банки сега имат по-малка свобода на действие отколкото при последната голяма криза от 2008 г.

Проблем продължават да бъдат и „зомби компаниите“. Според изследване от миналата година нараства процента на фирмите, които не спират да взимат заеми, макар че не печелят достатъчно, за да изплатят кредитите или лихвите. Те са между 4 и 6% в Германия, Франция, Италия към днешна дата.

В глобален план търговията се променя из основи, но ще остане важен двигател за растеж в световната икономика. Разчита на нови пазари, развиващи се основно в дигитална среда. Това става въпреки въвежданите протекционистични мерки и заплахите за търговски войни, коментира Виденова.

Очаква се спад в растежа на големите икономики, като България ще е единствената страна в Централна и Източна Европа, в която ще има покачване на ръста през 2019 г. Най-рискови сектори в световен мащаб се оказват строителството, металургията и автомобилостроенето. У нас чувствителни са строителният сектор и металургията. ИТ секторът продължава да се развива изключително бързо – и в България, и в световен мащаб, но проблем е недостатъкът на работна ръка у нас.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домакинствата изтеглиха над 24 млрд. лева кредити

Кредитите за домакинствата стигнаха 24,069 млрд. лв. в края на януари 2020 г. На годишна база те се увеличават с 10% спрямо декември предходната година. Към 31 януари 2020 г. жилищните заеми са 10,833 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 14,8%.

НАП няма да запечатва магазини заради липса на информация в касовите бележки

Липсата на реквизити в касовите бележки, несъхраняването на паспорт на апаратите в търговските обекти или нарушена връзка със сървърите на приходната агенция вече няма да са причина за запечатване на търговски обект, съобщи Националната агенция приходите.

ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.