Четирима първолаци в борба за едно място

Четирима първолаци в борба за едно място

По над 400 заявления подадени в най-желаните училища

Средно по четирима кандидат-първолаци се борят за едно място в най-желаните столични училища. Това показват данни, предоставени на „Монитор“ от Регионалното управление на образованието в София, обобщени във вторник вечерта, ден преди кампанията да приключи.

Най-много са малчуганите, желаещи да учат в 32 СУИЧЕ „ Свети Климент Охридски“ в район „Възраждане“. Там

документи са подали родителите на 445 хлапета

докато в сайта на школото са обявени 5 паралелки с по 24 хлапета. Това означава, че за всяко едно от 120-те места се борят средно по 4-ма малчугани. В друго от училищата в района - 18 СУ „Уилям Гладстон“, също има повече от 400 желаещи. Там обаче ще могат да бъдат приети 168 хлапета. Така за едно място се борят 3 деца.

Наплив има и към 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“ в район „Витоша“, където желаещите са 380. Местата обаче са само за 120 от тях, което означава, че отново всяко 2-ро дете няма да бъде прието.

Близо 300 са и хлапетата, подали документи в 73 „Владислав Граматик“ в район „Триадица“. Там обаче освен желаещите и обявените места са по-малко. В школото ще бъдат сформирани само 4 паралелки с по 22 хлапета. Така място в школото няма да има за повече от 2/3 от малчуганите.

Подалите документи са повече от местата и в доста други училища в столицата. Сред тях са 51 СУ „Елисавета Багряна“ в район „Красно село“ и 104 СУ „Захари Стоянов“ в „Триадица“, които са с близо 300 желаещи, както и 55 СУ „Петко Каравелов“ в район „Студентски“, където има 350 кандидат-първолаци.

Според шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева обаче родителите, които са решили да подадат в последния момент документите на детето си за прием в първи клас, са единици и тя не смятала, че настоящите данните ще се разминават с повече от 1-2 кандидати след края на първия етап. Кастрева уточни още, че след като приключи еуфорията покрай матурите,

ще бъде направен цялостен анализ

колко са децата от всяка една от групите, свързани с критерия за уседналост при приема. Както е известно, от миналата година за прием в първи клас най-важен е именно този критерий. Най-голям шанс да бъдат приети в желаното от тях училище имат децата, живели в района на училището през последните 3 години, както и тези, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитаници на същото школо. Те попадат в първа група. Във втора са тези с непроменян между 1 и 3 години адрес. Хлапетата, чийто адрес е сменян в рамките на по-малко от година, се нареждат в трета група. В последната четвърта група пък са малчуганите, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление.

На 3 юни в 17.00 часа ще бъдат обявени списъците с класираните хлапета, а от 4 до 6 юни родителите следва да запишат детето си в училището, в което то е прието.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.