Четирима от скандално осъдените полицаи по случая с гангстера Чората вече са приведени в затвора. В сряда се очаква от Германия да пристигне Янко Граховски и той доброволно да се предаде

Още в петък около 21:10 часа, веднага след като излезе скандалното окончателно решение на ВКС съдебни полицаи арестуваха в дома му в Благоевград Борис Механджийски, който отдавна работеше като директор в банков клон. Около 13:30 часа в събота бившият офицер от полицията Мирослав Писов доброволно се предаде в ОДП-Благоевград, за да бъде въдворен в затвора. Иво Иванов, който единствен остана да работи в системата на МВР и Георги Калинков също са закарани в място за изтърпяване на наказанията. Петият от осъдените Янко Граховски се е свързал с правоохранителните органи и е казал, че в сряда ще се върне от Германия, където работи от 7 години и ще се предаде доброволно.

В петък, 19 април Върховния касационен съд, чийто ръководител е Лозан Панов, издаде окончателно 7-годишна присъда на петимата благоевградски полицаи.  На 10 ноември 2005 г. в рамките на полицейската акция „Респект“, наредена от тогавашния МВР- министър Румен Петков при опита да бъде арестуван на ул. „Дойран“ в Благоевград Ангел Димитров-Чората излязъл от автомобила си и побягнал към задния двор на жилищна кооперация. Полицаите Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов го настигнали и употребили сила, за да го свалят на земята и да му поставят белезниците. Първоначално той продължавал да се съпротивлява, но в един момент се отпуснал и малко по-късно починал в дошлата линейка. Чората е бил дрогиран, доказала кръвната проба, а в него и в колата му са открити пликчета кокаин.

За смъртта му пред съда бяха изправени петимата полицаи Писов, Калинков, Механджийски, Граховски, Иванов. След продължителен процес у нас с променлив резултат, през юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни. ВКС обаче възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска това. Основание за искането му беше решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург да осъди България на 1 юли 2014 година. С решение ВКС отменя присъдата на Военно-апелативния съд, който намалява първоначалния срок, отсъден на обвиняемите от Софийски военен съд през октомври 2008 г.: на подсъдимия Писов – на 9 години лишаване от свобода (от 18 години), на подсъдимите Иванов, Механджийски, Граховски и Калинков – на по 8 години лишаване от свобода (от 16 години). Според решението на ВКС основателно е искането за отмяна и връщане на делото за ново разглеждане поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

 Военно-апелативният съд е отказал да уважи искането да назначи експертиза, за да бъдат отстранени противоречията между двете групи вещи лица, дали различно заключение за причината за смъртта на Ангел Димитров. Според едната група причината е черепно-мозъчна травма и руптура на аортата – причина, заради която подсъдимите отговарят, а според другата – позиционна асфикция.

Според ВКС отказът на Военно-апелативния съд е неудачно мотивиран и не съответства на процесуалните възможности и задължение да направи всичко възможно за изясняване на обективната истина.

Предвид новите задачи, на които следва да има отговор, е имал не само право, но и задължение да допусне повторна експертиза, смятат касационните съдии. Последното решение на ВКС не подлежи на обжалване.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трима от нападателите от автобус 404 – под надзор на Детска педагогическа стая

Трима от общо четиримата задържани за нападението над 14-годишно момче в столичния автобус 404 са пуснати под надзор на Детска педагогическа стая. Това бе решението, взето от съдия Веселина Няголова от Софийски районен съд, където се гледаше мярката за неотклонение на нападателите Дейвид Левчиев, Христо Иванов, Денис Иванов и Антон Михайлов.