Четирима от петима у нас използват енергоспестяващи крушки

Четирима от петима у нас използват енергоспестяващи крушки

Само 6% имат соларни панели

Четирима от петима битови потребители у нас използват енергоспестяващи крушки. Това показва проучване на Националния център за парламентарни изследвания (НЦПИ) към Народното събрание за обществените нагласи по теми и проблеми, свързани с енергетиката.

Изследването е проведено по метода полустандартизирано интервю в периода от 17-29 септември 2020 г. сред 1000 пълнолетни български граждани. Освен че търсят информация, преобладаващата част от интервюираните (60 на сто) декларират, че прилагат мерки за енергийна ефективност.

Енергоспестяващи уреди използват 72% от всички интервюирани. Това по-често са хора с високи доходи и с висока степен на информираност по въпросите на енергетиката, с високо образование, на възраст между 30 и 59 години, живеещи в градовете-областни центрове, посочват от НЦПИ.

Близо две трети от респондентите (63 на сто) са посочили, че домакинствата им се ограничават в използването на електроуреди. 62% от българските домакинства минимизират топлинните загуби на жилището си чрез поставяне на нова дограма, на вътрешна или/и външна изолация и пр.

Изследването показва, че голяма част от българите все още нямат достъп до източници на енергия, които се ползват масово в други европейски страни. 94% от анкетираните споделят, че не използват соларни батерии/слънчеви колектори като източник на енергия за дома. Само 6 на сто имат достъп до тези технологии, като това са хората с най-високи доходи, доколкото използването на възобновяемите източници и съответните технологии са все още недостъпни за масовия потребител.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.