Четирима от пет българи плащат сметките навреме

Четирима от пет българи плащат сметките навреме

Спестяваме редовно и не теглим заеми за извънредни разходи

Четирима от пет българи плащат сметките си навреме. Това сочат данни от международно проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD).

То показва каква е финансовата култура на хората по света през 2020 г. и как те се грижат за своя бюджет. С подобен резултат са жителите на Унгария, Тайланд, Хонконг, Австрия и Португалия. Лидери са естонците, като 95.1% от тях са посочили, че нямат забавяне при сметките. След тях са Малта и Молдова, отново с резултати над 90%. На дъното в класацията са Германия (50.4%), Италия (66.7%) и Малайзия (67.4%).

Добрите резултати у нас може да се обяснят с факта, че българинът следи зорко своите финанси. 75% от нас заявяват, че


водят свой бюджет и записват всеки разход

С това се нареждаме близо до страни като Русия (75.9%), Португалия (79.4%), и района Хонконг (74.9%), а лидерът в класацията Тайланд е с 86.3%. Това означава, че освен да следим парите си, ние не позволяваме харчовете да надвишат доходите ни. Ако пък това се случи, то разчитаме на спестявания и не взимаме пари назаем. Над 80% от нас постъпват така, докато други около 33% взимат пари от близки и приятели. Резултатът е подобен при жителите на Тайланд, Южна Корея, Колумбия и Молдова. Положителна тенденция е, че по-голямата част от българите, или 78.2%, посочват, че спестяват активно. За сравнение, в Колумбия, Русия и Италия този процент се движи между 36-42%. Оказва се, че най-много спестяват потребителите в Индонезия – 99.7% от респондентите казват, че си заделят бели пари за черни дни. След тях са Полша (98.2%), Южна Корея (96.4%), Тайланд (92.6%) и Малта (92%). 41% от българите имат спестявания, с които могат да живеят още между месец и половин година.


Една трета от нас ще издържат седмица

дори по-малко със заделените средства. Едва 10.3% пък са с пари, които ще стигнат за над 6 месеца издръжка. За сравнение в Черна гора, Грузия и Молдова половината от анкетираните са посочили, че влоговете им ще стигнат за не повече от седмица. От друга страна, в Хонконг, Южна Корея и Австрия между 6-12% от гражданите са с недостатъчно икономии.

Проучването на OECD проследява какви са уменията на хората по света отговорно да подхождат към парите си, като това включва знания не само как да намалят разходите си, но и как да инвестират разумно. В него участват 26 страни от 3 континента (Европа, Азия, Латинска Америка). Данните сочат, че финансовата култура на гражданите по света все още не е толкова добра, като средно една трета от тях имат спестявания за една седмица. И все пак при непредвидени разходи половината от респондентите са посочили, че разчитат на заделени пари.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.