Четирилистна църква откриха археолозите в крепостта Залдапа
2

Четирилистна църква откриха археолозите в крепостта Залдапа

Четирилистна църква с мраморен амвон откриха археолозите в крепостта Залдапа край добруджанското село Крушари. За находката съобщи проф. Георги Атанасов, ръководител на екипа. Мраморната платформа на амвона тежи 2 тона, а самият той е донесен от остров Проконис, близо до Константинопол.

„Българо-френско-канадският екип работи трета година на Залдапа. В крепостта вече са открити 6 църкви, но върхът на сладоледа, ако мога така да се изразя, е тази четирилистна или, както се казва, четириконхална църква. В Южна България има две такива църкви – забележителната Червена църква край Перущица и една малка четириконхална  църква в Стара Загора. На север от Стара планина обаче църквата в Залдапа е единствената“, каза проф. Атанасов. Датировката й е от 6 век след Христа. Това е великолепен мрамор, подчерта археологът.

„Ранните учени от 50-те – 60-те години определят този вид църкви като мартириуми – място за съхраняване на мощите на светци. Има и друго твърдение – че тези църкви са катедрални. Ние трябва да я проучим и да я разберем, но тя е емблема в църковния живот на този свят. Този вид църкви са много големи. Тази тук, в Залдапа, е 62 на 22 метра, но е много по-богата. Тя е добре запазена и като находки“, подчерта още проф. Атанасов.

Освен него, в екипа археолози влизат доц. Албена Миланова от Софийския университет, Йото Валериев, проф. Доминик Моро от Университета в град Лил, Франция, Елио Хубдари, архитект от Албания, Брахим Мбарек от Страсбург, колеги от Института по балканистика. Основната фигура на екипа – проф. Никола Бодри от Канада не успя да пристигне, тъй като Канада е извън Европейския съюз и Бодри е трябвало да остане в карантина. Разкопките на Залдапа тази година са продължили 3 седмици.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.