Вече има спасително превозно средство, което не само може да отведе спасителния екипа до зоната на бедствие, а буквално да крачи през препятствия и развалини в засегнатия район, достигайки точно там, където е необходима помощ. Това е новото концептуално превозно средство Elevate на Hyundai, което има сгъващи се крака с колела, които му позволяват да изкачва вертикални стени, да прескача цепнатини, да пълзи като влечуго и тихо да се движи по магистралата.

Разработено от инкубатора за иновации на Hyundai, CRADLE съвместно със студиото за иновации от Детройт, Sundberg-Ferar, Elevate комбинира роботика и автомобилен дизайн, превръщащи го в Ultimate Mobility Vehicle (UMV). Концепцията е разработвана повече от две години, специално за спешните спасителни действия.

 

„Когато има цунами или земетресение, насоящите спасителни превозни средства могат да докарат спасителните екипи само до периферията на района с отломки”, обяснява Джон Сух (John Suh), вицепрезидент на Hyundai. „Те трябва да изминат останалата част от пътя пеша. Elevate може да ги отведе до точното място, преминавайки направо през отломките от наводнения или натрошен бетон.”


За да бъде постигнато това ниво на мобилна автономия, Elevate не използва познатите носачи и окачване, а ги заменя с индивидуално задвижвани колела, монтирани на роботизирани крака. Всеки крак разполага с пет степени на движение чрез интегрирани вертикални и хоризонтални стави, колянна става, глезенна става и ротационен кормилен шарнир, който завърта колелото на 360 градуса около вертикална ос. Двигатели в главините на колелата осигуряват двигателна сила.


При нормалното шофиране по магистрала, краката се прибират навътре към тялото, позволявайки на Elevate да се движи, като обикновен електрически автомобил. В този режим, пасивна система на окачването поема неравностите и захранването на задвижващите механизми на краката бива намалено, за да се подобри обсега и ефективността.


Когато терена стане неравен, с големи камъни или чакъл, Elevate използва височината и силата на краката си, които му позволяват да се вдигне високо над големи препятствия, да пълзи като влечуго, да се катери по стени с височина до 1.5 метра, прескачайки цепнатини широки до 1.5 метра или разпростирайки дирите си до цели 4.6 метра. По този начин, водачът може да преминава през терени, които са непроходим за всеки друг автомобил, преодолявайки препятствия, като големи скали, дълбок сняг и стръмни хълмове, докато тялото на превозното средство остава напълно хоризонтално.


Elevate прави превозните средства, като Jeep Gladiator и Action Mobil Pure Zetros, да не изглеждат толкова способни да „отидат навсякъде”, както се твърди.

Задвижващите двигатели и електрическите задвижващи механизми на Elevate, са свързани към акумулаторна батерия с 66 kWh. Инженерите на проекта са избрали този размера на батерията, след като с провели симулации на пътеката Рубикон (Rubicon Trail) и са определили капацитета на батерията за захранване на задвижването на краката и моторите, необходима за преминаването на цялата 35-километрова камениста пътека.


Основната цел на дизайна е реагирането при аварийни ситуации, но според Hyundai и Sundberg-Ferar това не е единственото приложение на превозното средство. Elevate използва модулен дизайн, като към четирикракото електрическо шаси може да се прикрепят различни видове купета, според задачата, която трябва да се извършва. „Хората с увреждания по целия свят, които нямат достъп до рампа, биха могли да използват автономния Hyundai Elevate, който може да се стъпи пред входната врата и да се вдигне, позволявайки на инвалидната количка направо да се качи”, казва Сух.

Днес Hyundai представи концепцията Elevate на CES 2019.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Услугата ще предлага стрийминг на игри

Google стартира Stadia

Услугата ще предлага стрийминг на игри

След месеци очакване и кратки проби, услугата на Google за стрийминг на игри наречена Project Stream, беше официално представена и вече се нарича Stadia. Услугата позволява на геймърите да прехвърлят игри от облак към телефони, компютри и телевизионни екрани, посредством устройството Chromecast на компанията, превръщайки почти всяко устройство в игрална конзола.

Aurora ще извършва квинтилион операции в секунда

Следващо поколение суперкомпютър от Intel

Aurora ще извършва квинтилион операции в секунда

Идва следващото поколение суперкомпютри. Intel и Министерство на енергетиката на САЩ (US Department of Energy) ще създадат първия в света екзаскейл суперкомпютър, способен да извършва милиард милиарда изчисления в секунда, през 2021 г., предоставяйки голям напредък в различни области на научните изследвания. Новата система, наречена Aurora, ще бъде хиляда пъти по-мощна от поколението петаскейл, което от 2008 година все още се използва.

По-бързи процесори и поддръжка на Apple Pencil

Apple обнови iPad Air и iPad Mini

По-бързи процесори и поддръжка на Apple Pencil

Apple обнови отдавна пренебрегваните iPad Air и iPad Mini, предоставяйки по-бюджетна алтернатива на моделите си от висок клас iPad Pro.