40-ия ни военен контингент се включи в мисията на НАТО в Афганистан

40-ия ни военен контингент се включи в мисията на НАТО в Афганистан

Тържествен ритуал по изпращането на 40-ия контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан се проведе на летище Пловдив. В него участваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, съобщиха от МО.

„Отчитам като успех осъществяването на ротацията по план, тъй като успяхме да опазим контингента здрав в тази сложна епидемиологична обстановка“, отбеляза в изказването си вицеадмирал Емил Ефтимов. Той обяви, че в началото на епидемията е извършен анализ както в Българската армия, така и по линия на командната структура на НАТО и в съответните органи, отговорни за мисията. „Военнослужещите бяха отделени във военно-почивната база в с. Рибарица и прекараха 14 дни в строга карантина“, припомни вицеадмирал Ефтимов и поясни, че благодарение на предприетите мерки за опазване на здравето и за недопускане на потенциално разпространение на COVID-19, контингентът заминава в пълен състав и в добро здраве след преминаване на съответните тестове.

Заместник-началникът на отбраната бе категоричен, че към момента обстановката в Афганистан по отношение на разпространението на коронавируса е спокойна, но контингентът е снабден с необходимите предпазни средства. Мерки се вземат и от командването на мисията на НАТО „Решителна подкрепа“.

„В Афганистан текат вътрешно-политически процеси. Всички възможни сценарии, които могат да имат влияние върху мисията, са отчетени“, заяви Ефтимов. Той изрази надежда, че обстановката в страната ще бъде нормална, ще спазим ротацията и след 20 април ще посрещнем успешно у нас 39-ия български контингент.

В мисията на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.

От името на ръководството на Министерството на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов подари на контингента икона на Свети Георги Победоносец.

Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров връчи сертификати за участие в мисията на националния командир на контингента и на командира на екипа от съветници. Той пожела здраве и успех на военнослужещите при изпълнение на отговорните им задачи в международна среда.

Четиридесетият български военен контингент е със структура национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. В състава му са включени до 160 военнослужещи. Национален командир на контингента е полковник Светлозар Стефанов от дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната, старши национален представител е майор Симеон Симеонов от Съвместното командване на силите, помощник-национален командир е подполковник Светослав Някшолов от командването на Сухопътни войски, а командир на ротата за охрана е Христо Върбанов от военно формирование 42 800 – гр. Плевен.

Сертификацията на контингента за участие в операцията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ се проведе в Единния център за начална подготовка - Плевен.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.