0

Ч етири от пет медици у нас не са се ваксинирали срещу COVID-19. Това стана ясно от интервю на епидемиолога проф. Мира Кожухарова, която е и съветник на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Четири от пет медици у нас не са се ваксинирали срещу COVID-19. Това стана ясно от интервю на епидемиолога проф. Мира Кожухарова, която е и съветник на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Делът на имунизираните медицински служители е малко над 20%, обяви тя пред bTV, като

определи процента като „срамно нисък“

но изтъкна, че голяма част от тях вече са изкарали вируса.

Епидемиологът обясни, че е „нищожен“ и процентът от училищата и детските градини, които са изяло с ваксиниран персонал. Тя обаче изрази тезата, че при следваща вълна не трябва да има затваряне на училища и детски градини. „Аз ще направя всичко възможно те да са последната институция, която се затваря при следваща вълна“, коментира още проф. Кожухарова.

Тя отчете като успокоителен факта, че

нараства делът на ваксинираните с две дози хора над 60 години

Темпът на ваксинация  като цяло обаче е нисък – ваксинираните с една доза са 18%, а тези с две 16 на сто, посочи още проф. Кожухарова. По отношение на ваксинирането на деца срещу коронавируса проф. Кожухарова и обясни, че от тази имунизация се интересуват предимно родители, чиито деца имат някакви заболявания.

„У нас няма тенденция за задължителна ваксинация. Министърът е убеден, че хората трябва самостоятелно да вземат разумно решение“, коментира още проф. Кожухарова и добави, че единствената мярка по света срещу коронавируса е ваксината.  „С увеличаването на положителните лица интересът ще се увеличи към ваксините. Няма да е късно ваксинирането, но е по-добре по-рано“, каза още съветникът на министъра.

Епидемиологът обясни още, че се вижда, че Делта вариантът се разпространява вече навсякъде. Прогнозата й е, че в края на август индийският вариант ще е преобладаващ у нас и

септември ще е следващата вълна

Според нея тя обаче няма да е по-тежка. Тя изтъкна, че в плана за действие при следваща вълна са описани  всички мерки, стойности кога минаваме към друга зона. По думите й е хубаво, че РЗИ-тата проверяват готовността на болниците.

Проф. Кантарджиев: Ваксините предпазват и срещу Делта варианта

В България се наблюдава фалшиво епидемично благополучие по отношение на COVID-19. Това каза в интервю за „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столичната община. Сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират, категоричен бе проф. Кантарджиев. Той допълни, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава. "Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни плаши. От тази седмица вече репродуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души. Все още можем открито да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, да посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно ще нараства през следващия месец и може да доведе до епидемично разпространение и увеличаване на случаите в началото на есента. Затова сега е моментът хората да се ваксинират“, подчерта той. Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че ваксините, които се ползват в страната, предпазват и по отношение на Делта варианта. Важни са и за децата, като безвредността им е доказана, каза още той. "Сега е моментът хората да се ваксинират, няма какво да чакат. В момента няма много случаи, няма вероятност да се заразят, докато са пред пункта за ваксинация. Проф. Тодор Кантарджиев коментира, че на хиляда преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Хората, които са преболедували, трябва да изчакат между три и шест месеца, преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията.


И гражданите на ЕС ще влизат у нас от „червена зона“

Гражданите на държави членки на ЕС, както и на европейското икономически пространство и на Конфедерация Швейцария също ще могат да влизат в България, дори и страните, от които идват, да са в т.нар. червена зона. Това стана ясно от нова заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, с която се разширява обхватът на лицата, можещи да влизат в страната ни. Досега от червена зона можеха да се връщат в България само български граждани. Остава в сила изискването, дори да са ваксинирани, всички пристигащи от червена зона да представят негативен PCR тест или да са под 10-дневна карантина.
Със същата заповед се допуска влизането в страната, без да е необходимо да представят документи за COVID-19, на деца до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата, от която пристигат.