Четири общини с младежки центровете за 16 млн. лв.

Четири общини с младежки центровете за 16 млн. лв.

Четири общини-Габрово, Монтана, Бургас и Перник ще изградят младежки центрове на територията си с близо 16 млн. лв. Договорите за създаването им бяха връчени на техни представители от просветният министър Красимир Вълчев.

Средствата се отпускат по управляваната от МОН програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, която е съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Предвидено е всяка от общините да получи по близо 4 000 000 лева, като 60% от тези средства са предназначени за изграждане на инфраструктурата на центровете. Останалата част ще бъдат насочени за развитието на цялостната им дейност.

Според Вълчев реализацията на проектите ще подобри цялостния облик на районите, а центровете имат възможност да се превърнат в привлекателни места както за младите хора, така и за останалите граждани.

Чрез създаването на структурите ще бъде осигурена подкрепа и подобряване на благосъстоянието на младите хора на възраст между 15-29 г. Младежите ще могат да участват в различни образователни, културни и граждански инициативи, чрез които да придобиват нови знания и умения. Те ще имат възможност да се включват в съвместни практики за обмяна на опит с младежи от други страни. В центровете ще се реализират дейности за реинтеграция на отпадналите и застрашени от отпадане от образователната система.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.