Четири министерства обсъдиха мерки срещу скъпата вода

Четири министерства обсъдиха мерки срещу скъпата вода

Четири министерства обсъдиха мерки срещу скъпата вода, съобщиха от МРРБ. Това е станало на среща между министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, на околната среда и водите Асен Личев, на икономиката Кирил Петков и зам.-министъра на финансите Моника Димитрова-Бийчър.

Четиримата са обсъдили възможностите за предприемане на мерки за предотвратяване увеличението на цената на водата, поискано от ВиК операторите в страната. Ще бъде създадена междуведомствена работна група, с която министерствата ще търсят решение на проблема. В хода на разговора бе разгледано и състоянието на ВиК сектора и по-конкретно на ВиК дружествата. Обсъдени бяха и проблемите, свързани с водопреносната мрежа и необходимостта от намаляване на загубите на вода, както и качеството на питейната вода.

За последните 5 години услугите на ВиК операторите в страната поскъпнали средно със 70%. Припомняме, че от 1 януари Разград е с най-висока цена на ВиК услугата от 3,632 лв. с ДДС. На абонатите на „Софийска вода“ тя им струва почти 3 кинта (2,935 лв. с ДДС). От КЕВР през 2017 г. изчислили, че социално поносимата цена на ВиК услугата за столичани през 2021 г. 11,40 лв. за кубик. В проект на закон за Закон за водоснабдяването и канализацията, пуснат на обществено обсъждане вв края на октомври миналата година бе записано, че „социална поносимост на цената на ВиК услугите е налице, когато тяхната стойност, определена на база минимално месечно потребление на вода от 2,8 куб. м на едно лице, не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинство в съответната административна област“. Срещу проекта имаше много становища, включително и от омбудсмана на страната Диана Ковачева и текстовете така и не влязоха за обсъждане в парламента.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.