Четири кандидатстудентски изпита в СУ в събота

Четири кандидатстудентски изпита в СУ в събота

С четири кандидатстудентски изпита в събота продължава втората сесия в СУ „Св. Климент Охридски“.

В 9.00 ч. е този по български език и литература. Изпитът се състои от две части - тест с 50 въпроса и задача за изграждането на аргументативен тип текст по даден проблем – есе. Максималният брой точки е 100. Първата част на изпита може да донесе 70 точки, като 1/3 от тях са за въпросите по литература). На есето кандидатите могат да изкрат максимум 30. Те мат на разположение 4 часа.

Той проверява и оценява знания и умения, получени по време на обучението на учениците - четене с разбиране на текст, включващо извличане на информация, извеждане на преки и непреки заключения, тълкуване и обобщаване, владеене на основните граматични, правописни и пунктуационни норми; редактиране на текст. Създаването на аргументативен текст по даден проблем - есе е задължителен компонент от изпита, което означава, че при отказ от писането на есе точки няма да се присъждат, въпреки че кандидатът може да е дал верни отговори на задачи от теста. Темата на есето може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник. Текстът трябва да е в обем до 3 страници.

Следобед от 14. 00 ч. са останалите 3 изпита. Този по биология е писмен и е с времетраене четири и половина астрономически часа. Изпитът се състои от два компонента. Компонент 1 се оценява с числова оценка по шестобална система. Тази числова оценка се използва за балообразуваща за всички, кандидатстващи с изпит по биология в Софийския университет. Той езадължителен за всички кандидат-студенти, полагащи изпит по биология. Оценката от компонент 1 е основното цифрово изражение на резултатите от изпита по биология. Тестът се състои в решаване на 60 тестови задачи, включващи материал от VIII, IX и X клас със следните формати - множествен избор с няколко алтернативи, но с един верен отговор и структуриран отговор. Задачите показват фактически знания по биология и основни логически и аналитични умения. Компонент 2 е развиване на тема от учебния материал от VIII, IX и X клас, изтеглена в деня на изпита. Този компонент е за кандидат-студенти, които имат желание да кандидатстват за специалността „Медицина“. До участие в балообразуването и класирането за специалност „Медицина“ се допускат само кандидат-студентите, получили резултат „Да“ на този компонент.

Изпитът по физика е с продължителност 4 часа и се състои от тест с 20 въпроса и една задача върху материала за средните общообразователни училища.
Задачата има за цел да провери умението на кандидатите да прилагат знанията си за решаване на конкретен физически проблем. Тестът проверява познаването на физичните величини и закони. При провеждане на изпита се допуска използването на калкулатори. Не се разрешава ползването на електронни бележници, портативни компютри и калкулаторите към мобилните апарати.

Изпитът по италиански език се провежда в рамките на изучавания в средното общообразователно училище лексико-граматически материал, разширен до активното владеене на около 4000 думи и изрази, което предполага допълнителни занимания и четене на оригинална литература. Изпитът се състои от диктовка, преразказ на прочетен текст, превод от италиански на български език и езиков тест. Кандидатите имат 4 часа за решаването му.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.