Четири изложби в София разкриват света на Кристо и Жан-Клод (СНИМКИ)
6

Четири изложби в София разкриват света на Кристо и Жан-Клод (СНИМКИ)

Експозициите представят както ранни проекти на арт дуото, така и актуалното опаковане на Триумфалната арка в Париж

Мащабна изложба „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ на фотографа Волфганг Фолц открива Софийската градска художествена галерия идната сряда, 8 септември, от 18.00 ч. Експозицията може да бъде видяна до 7 ноември.

Кристо и Жан-Клод успяват да реализират 24 проекта през над 50-годишния си творчески път. През изминалите десетилетия представянето на изкуството им в България беше твърде фрагментарно и спорадично, ако въобще се случваше. Едва през 2015 г. с прякото участие на Кристо и със съдействието на неговия екип в лицето на племенника му Владимир Явашев, по повод 80-годишнината на артиста, в СГХГ бе показана изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти от 1963 до 2014 г.“. Това бе първата им голяма изложба в България, а колекцията бе съставена лично от Кристо. Посетителите имаха възможността да се срещнат с повече от 130 оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и с фотографии на техни творби от Волфганг Фолц.

Сегашната изложба „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ включва

47 цветни и черно-бели широкоформатни фотографии

на Фолц. От една страна, тя дава възможност отново да се срещнем с различните проекти на артистите през десетилетията, а от друга, да влезем в ателието, където тече творческият процес по създаването: да видим срещите с политици и граждани; да усетим идеите и вдъхновението; вложените огромна енергия и труд; търпението и упоритостта, за да бъдат изведени тези творчески видения до осъществяване.

През 2020 г. Кристо напусна този свят малко преди да навърши 85 години. Последният проект, който неговият екип ще завърши, е опакованата Триумфална арка в Париж. Идеята датира от 1961-ва. След 60 години още една мечта на Кристо ще стане реалност и мнозина ще могат да я видят, макар и за кратко: 16 дни от 18 септември до 3 октомври.

Волфганг Фолц, авторът на експозицията в СГХГ, е неотделима част от делото на Кристо и Жан-Клод, защото работи с тях като официален фотограф на техните творби от 1971 г. Той е един от директорите и отговорниците на проектите „Опакованият Райхстаг“ в Берлин (1971–1995), „Опаковани дървета“ в Риен, Швейцария (1997–1998) и др. Тясното му сътрудничество с артистите довежда до създаването на множество книги и повече от 300 изложби в музеи и галерии по целия свят.

Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 пък представя самостоятелна ретроспективна изложба на Кристо и Жан-Клод, посветена на проекта “Опаковането на Триумфалната арка” в Париж. Тя ще бъде открита на 9 септември в 19.00 ч. и ще продължи до 6 октомври. В деня на официалното откриване на “Опаковането на Триумфалната арка” – 18 септември, в галерията в София

ще бъде излъчено на живо (лайв стрийминг)

събитието от Париж.

Изложбата Vivacom Art Hall Оборище 5 ще представи за пръв път на българската публика селекция от офсетови оригинални литографии с ръчен подпис от Кристо, които наред с емблематични монументални проекти, показват и една по-интимна страна от творчеството на художниците: “Портите” в Ню Йорк, “Опакованите дървета“, “Чадърите” в САЩ и Япония, “Пон Ньоф” в Париж, както и оригиналната рисунка на „Мастаба“ в Абу Даби, който е и последният нереализиран все още проект на двамата артисти. Ще бъдат показани още 10 оригинални плакати на произведения на тандема, дарени от самите творци. Посетителите ще могат и да закупенят 13 от оригиналните работи, някои от които са емблематични за Кристо и Жан-Клод.

От 2 до 15 септември и от 7 до 24 септември Националната художествена академия и СГХГ представят съвместно две изложби на открито в Градската градина и в градинката на „Кристал“. Оригиналните фотографии са част от музейната сбирка на НХА. През 2005 г. по случай своята 70-годишнина Кристо и Жан-Клод даряват на учебната институция 122 собственоръчно подписани отпечатъци на техни постери и рисунки. 60 от тях тогава са представени на изложба в галерия „Академия“ и са откупени от белгийския колекционер и меценат Хуго Вутен. Желанието на Кристо и Жан-Клод е сумата от продажбата да бъде предназначена за новата сграда на НХА. Така двамата стават първите частни дарители за построяване на ново крило на Академията.

Експозицията в Градската градина проследява хронологично израстването на Кристо като самостоятелен автор чрез фотографии на неговите първи опити в сферата на пакетажа, както и първите му съвместни проекти с Жан-Клод. Тази при „Кристал“ е с фотоси на реализираните им по-късни работи.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.