Четири положителни проби за африканска чума по свинете са потвърдени след лабораторни изследвания при отстреляни диви прасета в района на ДГС Панагюрище. Това съобщи зам.-областният управител Йордан Кожухаров след извънредното заседание на Областната епизоотична комисия.

Директорът на ОДБХ Пазарджик д-р Петко Митев допълни, че след констатираното огнище е проведено заседание на общинската епизоотична комисия в гр. Панагюрище, извършен е оглед на място от представители на ОДБХ и Регионалната дирекция по горите в Пазарджик и се изпълняват стриктно всички мерки за биосигурност, разпоредени от МЗХГ- БАБХ при констатиране на огнище на АЧС.

Продължава изпълнението на мерките за биосигурност в петте индустриални ферми и двете кланици в региона. Директорът на РДГ Пазарджик инж. Ангел Кузманов съобщи, че със заповед на министър Десислава Танева е удължен срокът за групов лов на дива свиня до 16 февруари, при стриктно спазване на мерките за биосигурност във всички ловни стопанства.

От 30 декември м.г. до 26 януари 2020 г. са извършени 1044 проверки от служители на РДГ. За същия период са издадени 666 разрешителни за групов лов и са отстреляни 257 диви свине, издадените разрешителни за индивидуален лов са 49, отстреляни са 21 диви свине. 278 е общият брой на отстреляните диви свине, очакват се резултатите от 200 подадени проби за наличие на АЧС.

По време на  заседанието бяха приети и мерки за недопускането разпространението на болестта „ инфлуенца“ по птиците / Птичи грип/, след констатирани огнища в съседни страни и заповед от 23 януари тази година на изпълнителния директор на БАБХ.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Починалият от коронавирус в Пещера бил с хипертония, диабет, исхемична болест и ангина пекторис

72-годишен мъж от град Пещера е починал рано тази сутрин във втория интензивен сектор на МБАЛ-Пазарджик е бил с много тежки заболавяния. Първоначално той е лекуван в изолатора на Специализираната болница за белодробни заболявания в Пазарджик, откъдето е преместен вечерта  на 3  април поради влошаване на състоянието.

Още един мъж от Пещера с COVID-19 в интензивното

Още един мъж от Пещера остава в тежко състояние, след като почина 72-годишният мъж от града, който беше настанен в областната болница в Пазарджик и диагностициран с COVID – 19. Той бе един от четиримата заразени от пещерския ромски квартал „Луковица“.