Всеки читател да може да се осведомява чрез персонализиран набор от новини най-късно до три години - това предвидиха медийни експерти по време на Шестия световен конгрес на информационните агенции.

Форумът стартира по-рано през деня в НДК.
По думите на Ърл Уилкинсън, изпълнителен директор и управляващ International News Media Association в САЩ, тази тенденция е неизбежна, а един от пътищата за това, е сътрудничество с Фейсбук и Гугъл. Именно в такава посока гледат издания като The New York Times, каза още той, но подчерта, че хората все по-рядко се информират от тези платформи. В подкрепа на идеята за персонализираните новини, Уилкинсън цитира проучване в Норвегия, където 84 на сто от потребителите предпочитат да четат информация, подбрана специално за тях според собствените им интереси.

Карайте хората да плащат

призова още експертът, като подчерта, че бизнес моделът все повече променя фокуса си от рекламата към самите потребители/читатели. „Но същите тези хора няма да ви платят за новини. Ще ви платят за журналистика“, заяви той. Както той, така и Расмус Нилсен - директор на Института на Reuters за проучване на журналистиката, изведоха като акцент все по-големият интерес на публиката към подкаста. Той е сред любимите начини за осведомяване при младежите, сочи отново проучване в Норвегия, където над 80% от подкастите се слушат от хора под 30-годишна възраст. „Доверието е новата валута“, категорични бяха още участниците в първия ден на Световния конгрес на информационните агенции. Показателни за това са данните, че 35% от респондентите в последния доклад на Reuters посочват, че активно се опитват да избягат от новини. Малко повече от половината пък казват, че не успяват да разберат ситуацията, в която се намират, използвайки новинарски сайтове. „Трябва повече контекстуалност“, заяви Нилсен.
За фокус върху различните жанрове в поднасянето на новините говори на свой ред Ърл Уилкинсън. „Не да бъдеш по-добър, а по-различен“, отбеляза като тенденция той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Класните стаи със зони за отдих, забавачките - с лехи за моркови

В класните стаи на учениците от първи до четвърти клас ще бъдат обособени зони за отдих, в които малчуганите да отмарят от уроците и да играят. В забавачките пък ще бъдат отделени природни кътове с лехи, в които хлапетата да засаждат моркови, картофи и други зеленчуци, билки и цветя. Това става ясно от проекта на наредбата за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, който е публикуван за обществено обсъждане.

Ще се покриват заплати, осигурителни вноски и транспортни разходи

Държавата плаща на работодатели да наемат безработни

Ще се покриват заплати, осигурителни вноски и транспортни разходи

Агенцията по заетостта приема заявки от работодатели, които желаят да получат финансова помощ при наемането на безработни. Това съобщиха от ведомството.

МОН ги праща да практикуват по европроект за 46 млн. лв.

44 000 студенти тръгват на платен стаж

МОН ги праща да практикуват по европроект за 46 млн. лв.

44 000 студенти ще получат възможността да практикуват в реална среда специалността, в която се обучават. Младежите ще могат да изкарат стаж в рамките на 240 астрономически часа за половин година, след който ще получат удостоверение и еднократна стипендия в размер на 600 лева.