Всеки читател да може да се осведомява чрез персонализиран набор от новини най-късно до три години - това предвидиха медийни експерти по време на Шестия световен конгрес на информационните агенции.

Форумът стартира по-рано през деня в НДК.
По думите на Ърл Уилкинсън, изпълнителен директор и управляващ International News Media Association в САЩ, тази тенденция е неизбежна, а един от пътищата за това, е сътрудничество с Фейсбук и Гугъл. Именно в такава посока гледат издания като The New York Times, каза още той, но подчерта, че хората все по-рядко се информират от тези платформи. В подкрепа на идеята за персонализираните новини, Уилкинсън цитира проучване в Норвегия, където 84 на сто от потребителите предпочитат да четат информация, подбрана специално за тях според собствените им интереси.

Карайте хората да плащат

призова още експертът, като подчерта, че бизнес моделът все повече променя фокуса си от рекламата към самите потребители/читатели. „Но същите тези хора няма да ви платят за новини. Ще ви платят за журналистика“, заяви той. Както той, така и Расмус Нилсен - директор на Института на Reuters за проучване на журналистиката, изведоха като акцент все по-големият интерес на публиката към подкаста. Той е сред любимите начини за осведомяване при младежите, сочи отново проучване в Норвегия, където над 80% от подкастите се слушат от хора под 30-годишна възраст. „Доверието е новата валута“, категорични бяха още участниците в първия ден на Световния конгрес на информационните агенции. Показателни за това са данните, че 35% от респондентите в последния доклад на Reuters посочват, че активно се опитват да избягат от новини. Малко повече от половината пък казват, че не успяват да разберат ситуацията, в която се намират, използвайки новинарски сайтове. „Трябва повече контекстуалност“, заяви Нилсен.
За фокус върху различните жанрове в поднасянето на новините говори на свой ред Ърл Уилкинсън. „Не да бъдеш по-добър, а по-различен“, отбеляза като тенденция той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бисер Петков: Децата в институции са намалели драстично

Децата, които са настанени в институции, са намалели съществено. През 2010 г., когато започна процесът на деинституционализация на грижите за деца, техният брой беше над 7500, докато към момента те са около 500. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на Център за настаняване от семеен тип за деца в град Елена заедно с кмета на общината Дилян Млъзев.

1300 места онлайн на Европейския ден на труда в София

Повече от 1300 свободни работни места представиха онлайн български и чуждестранни работодатели на Европейския ден на труда в София, организиран днес от европейската мрежа за трудова мобилност EURES България, която е част от Агенцията по заетостта.  

Засилени проверки на училищните автобуси

Започнаха усилени проверки на автобусите, превозващи ученици. Инспекциите ще се извършват от 16 до 22 септември от служителите на „Пътна полиция“ и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.