0

К ъдравостта по прасковата може да отчае всеки, който има това прекрасно дръвче в двора си.

Къдравостта по прасковата може да отчае всеки, който има това прекрасно дръвче в двора си.

Особено когато види, че след красивата корона с розов цвят зелените листенца започват да се сгърчват болни и погрознели. И когато това се случва години наред, на мнозина им минава зловещата мисъл да си отсекат дръвчето, безсилни пред болестта, вместо да пръскат с химия и да правят плодовете, ако се стигне до тях, най-много на ракия.

Не бързайте

Оказва се, че с тази невярна къдравост има хора, които са се справили, и то с напълно природни препарати. Достатъчно е човек да се зачете по форумите и ще установи, че има лечение. Ето какво споделя овощар, който се занимава с пермакултурно земеделие, с псевдоним Оризаки Кошияма. „Ами при мен къдравостта силно намаля до степен да не вреди на реколтата. Това стана, откакто около всяка праскова растат черен оман и хрян. Cucurbita Maxima пък споделя, че ще пръска дръвчето си с хвощ, равнец или коприва, за да не зарази кайсията си.

Чакъл

Боби Димитров, админ на един от форумите по темата препоръчва 30 см около ствола да са покрити с чакъл, по възможност дебел слой, който пази от гъбични проблеми, особено в тежки почви. Идеята е да няма натрупан мулч над основата на ствола. Негови колеги съветват, ако ще се мулчира, да е тънко. Още по-добре да се изрови излишната пръст, натрупана около ствола, просто не трябва да се загърля, както това е подходящо за домати, царевица и картофи. Много добро решение е около дръвчетата да се засади много чесън.

Бариера

wintercovefarm.com, сайт за екологично земеделие, твърди, че къдравостта по прасковата е лечима, при това с напълно природно средство. Става дума за препарат, който е на основата на чесън и в превод означава чеснова бариера. Но проверка на „Телеграф“ установи, че лекарството може да се намери само в Амазон. Според wintercovefarm обаче два или три пъти пръскане на нападнатото растение с чесновата бариера може да го спаси от гъбата. С него може да се пръска и третира къдравост по прасковени листа през целия сезон, като лекувате дървото си без силни химикали, нито пък е необходимо да чакате падането на листата. Те ще бъдат малко изкривени заради инфекцията, но ще фотосинтезират, което е тяхната цел в живота, пишат ентусиастите.

Пръскат с извлек от хвощ и син камък

Години се боря и съм на път да се преборя, пише Оризаки Кошияма във форум по темата. Ето какво прилагам успешно. Есенно и зимно пръскане с извлек от хвощ плюс син камък. Също така засаждам много хрян, мащерка и луковични пролетни (нарциси, лалета) около ствола и нещата се поуспокоиха, като тази година се надявам всичко да е наред и да се наложи евентуално пръскане само с бял равнец и коприва, споделя той.

Овощарят съветва допълнително да се елиминират всички условия за развитието на болестта около дърветата, като не се оставя гола земя никъде. Тоест трябва да е покрита с посочените по-горе растения. Задължително е да не се трупа мулч около стволовете. Ако екосистемата в градината ти е балансирана, болестта би трябвало да не се появи или да протече със слаби симптоми, но за това трябват години, съветва Кошияма. .

Как да направим лекарството сами

Така наречената чеснова бариера, с която да премахнем къдравите листа по прасковата, можем да си направим и сами. Има две ефективни рецепти, описани в чуждите форуми, установи „Телеграф“. Първата е следната. В блендер смесваме шест глави чесън, 1 с.л. сушени люти чушки и една глава кромид лук. Добавяме 1 ч.л. веро. Правим на гладка смес. Добавяме към 4 л гореща вода в кофа или лейка. Разбъркваме и оставяме да отлежи за ден-два. Пръскаме от двете страни заразените листа, за да спрем вредителите. Листата трябва да са сухи. Прилага се на всеки няколко дни, ако е необходимо.

Втората рецепта е чесън, разтворен в минерално масло.

Накълцайте около 120 г зрял чесън на ситно. Смесете го с 2 супени лъжици минерално масло. Оставете чесъна да се накисва в маслото за един ден. Напълнете контейнер с 1 литър вода и изсипете сместа.

Съхранявайте в запечатан стъклен съд. Когато ви е необходима, направете разредена смес в съотношение 20 части вода с 1 част чесново масло.

Напълнете спрей със смес от чесън. Растенията, които ще третирате, трябва да са сухи. Покрийте всички части обилно с чесновия екстракт. Ако е необходимо, повтаряте.